Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ingrijpende maatregelen na vogelgriep bij hobbypluimvee in België

Ingediend door jinke op 28 april 2021 - 17:32

Een recente besmetting van vogelgriep bij hobbypluimvee van een handelaar in Waregem heeft grote gevolgen: rond de besmettingshaard zijn beschermings- en toezichtsgebieden ingesteld, waardoor pluimveebedrijven in die gebieden met beperkingen te maken krijgen, zoals een vervoersverbod.

België hoefde tot voor kort bij een besmetting bij hobbypluimvee niet tot dergelijke ingrijpende maatregelen over te gaan. Nederland doet dat ook niet. Bij een besmetting van hobbypluimvee worden de dieren wel gedood, maar zo'n besmetting heeft verder geen gevolgen voor het bedrijfspluimvee in de directe omgeving. Toch heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) besloten maatregelen te treffen die doorgaans alleen worden toegepast als er vogelgriep is uitgebroken op een commercieel pluimveebedrijf.

teken de petitie voor vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep. Klik hier

De maatregelen die de FAVV heeft ingesteld, passen bij de nieuwe Europese Animal Health Regulation, die op 21 april is ingegaan. Volgens de AHR zal ook een besmetting van hoog pathogene vogelgriep (HPAI) bij hobbydieren moeten worden beschouwd als een uitbraak waarbij een beschermings- en toezichtsgebied (bt-gebied) moet worden ingesteld. De Nederlandse overheid hoopt in Brussel hiervoor nog een uitzondering te kunnen binnenhalen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier