Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ingevroren zaadcellen van Merinoschapen na vijftig jaar nog actief

Ingediend door jinke op 22 maart 2019 - 09:54
Merino schapen

Vijftig jaar oude zaadcellen van Merinoschapen blijken na ontdooien nog zo actief dat dat ze na inseminatie voor nageslacht kunnen zorgen. Het sperma was in 1968 ingevroren en opgeslagen in vloeibaar stikstof. 

Australische wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in totaal 56 Merino-ooien met het sperma geïnsemineerd. 34 Ooien raakten vervolgens drachtig. Er was geen verschil in het bevruchtingspercentage van het 50 jaar oude zaad en sperma dat slechts één jaar geleden was ingevroren.

Ook in Nederland wordt sperma van schapen en andere diersoorten bewaard in de zogeheten genenbank. Het Nederlands Centrum voor Genetische Bronnen beschikt over genetisch materiaal van talrijke zeldzame rassen.

Iets kopen bij Bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De Australische wetenschappers waren niet alleen nieuwsgierig naar de kwaliteit van het 50 jaar oude, ingevroren sperma, ze wilden ook de genetische eigenschappen van de oude Merino-ram terughalen. “We kunnen nu kijken naar de genetische veranderingen die de afgelopen vijftig jaar zijn opgetreden onder invloed van de wol-industrie en selectie op wol-eigenschappen'', aldus onderzoeker Simon de Graaf. ''In die periode hebben we geprobeerd een beter en meer productief schaap te creëren. We kunnen het schaap van vroeger beter vergelijken met het schaap van nu.''
De familie Walker, die destijds het sperma beschikbaar stelde, beschikt nog altijd over een grote Merino-schapenhouderij. Ze hebben op het moment 8000 Merino-schapen in Yass-Plains.

Redactie Levende Have/ Bron: University of Sydney/Foto Merino schapen in Limburg

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier