Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Huisvesting hobbyvarkens: geen eisen, wel richtlijnen

Ingediend door jinke op 23 november 2022 - 13:41

Voor de huisvesting van hobbyvarkens gelden geen eisen, maar wel richtlijnen. Dat blijkt uit antwoorden van de minister van LNV op vragen van de Partij voor de Dieren over een varken in Rotterdam dat door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming bij een controle was meegenomen.

Het varken was gehuisvest in een schuurtje van 6 m2 en had toegang tot een stukje betegelde achtertuin. Ook al bestaan er geen eisen aan de huisvesting van hobbyvarkens, er is wel een huisdierenbijsluiter van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. De LID mag die volgens de minister gebruiken bij het beoordelen van een situatie die zij aantreffen. ''Deze huisdierenbijsluiters zijn zodanig opgesteld dat als de houder de richtlijn volgt, er op basis van de best beschikbare kennis verwacht kan worden dat het welzijn van het gezelschapsdier verzekerd is'', aldus minister Adema.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Volgens de huisdierenbijsluiter is een omvang van een varkenshok van één tot zes vierkante meter -afhankelijk van de grootte van het varken - acceptabel. Zo bezien was het schuurtje van het Rotterdamse hobbyvarken dus niet te klein. In het hoofdstuk huisvesting van de LICG-bijsluiter ligt echter de nadruk op het buitenverblijf in combinatie met een warm, droog en tochtvrij nachthok. De oppervlakte van de uitloop bedraagt minimaal 75 m2. Aan die richtlijn voldeed de achtertuin van de Rotterdamse hobbyvarkenhouder niet.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier