Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Huidige vogelgriepvirus is mutatie van virus van vorig jaar

Ingediend door jinke op 02 februari 2018 - 10:00

Het huidige vogelgriepvirus H5N6 is een mutatie van H5N8, het virus dat in 2016 en 2017 voor veel problemen zorgde. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinairy Research (WBVR) in Lelystad.

Monsters van de eenden op het besmette bedrijf in Biddinghuizen, dode zwanen en een dode eend in het Veluwemeer en het besmette pluimvee van twee hobbyhouders wijzen allemaal op de aanwezigheid van hetzelfde virustype. Volgens de onderzoekers is er sprake van een nieuw subtype.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het type is in 2017 ook gevonden in Griekenland en verschillende delen van Azie. Er zijn in Azie H5N6 virussen actief, die gevaarlijk zijn voor de mens. Dat geldt niet voor het type dat in Nederland is gevonden. Het wijkt daar net iets teveel van af. Het is wel verwant aan H5N8, zo is uit een genetische analyse gebleken.

De mutatie H5N6 is vermoedelijk ontstaan in Siberische broedgebieden, waar veel met vogelgriep besmette dieren elkaar ontmoeten, en door trekvogels overgebracht naar Nederland, Duitsland, Zwitserland, en Engeland. Tot dusver is er slechts 1 bedrijf in Europa besmet geraakt, het eendenbedrijf in Biddinghuizen. Maar het aantal meldingen in Europa van H5N6 neemt toe, aldus de onderzoekers van WBVR. 

Redactie Levende Have/WBVR
 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier