Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hooianalyse nu ook mogelijk voor paardenwei

Ingediend door jinke op 06 juni 2010 - 12:39

BLGG Agro X pertus is nu ook op paardengebied actief. Aan de hand van een hooimonster van circa 500 gram stelt het bedrijf een overzichtelijk rapport samen met de aangetroffen voederwaarden, mineralen en sporenelementen, inclusief streefwaarden en gemiddelden.

Het magazine Levende Have liet het hooi onderzoeken van twee percelen. In het artikel ''Wat is het nut van een hooianalyse?'' staat de uitslag beschreven. Het rapport geeft een goed inzicht in de plus- en minpunten van het hooi, de structuurwaarde, het gehalte aan droge stof, de energiewaarde van het hooi, het verteerbare ruw eiwit, suiker, ruwe celstof, mineralen en sporenelementen, aldus Levende Have.
‘’Voor paarden die niet actief zijn in de sport, vormen de gevonden waarden geen probleem’’, aldus dr. ir. Martine Bruinenberg en ir. Suzan Nicolasen van BLGG Agro X pertus over het hooi van beide percelen. ‘’Maar paarden die prestaties moeten leveren, zouden moeten worden bijgevoerd met brok. Voor koeien zou dit hooi zeker te weinig energie en eiwit bevatten.’’

Seleen bijvoeren ''bloedlink''
In  het artikel in Levende Have wordt ook aandacht besteed aan seleen. De laatste tijd is er veel te doen over dit mineraal. Seleen is van belang als antioxidant en dient ter ondersteuning van de spierfunctie en de werking van vitamine E. Ook beschermt het spiervezels tegen beschadiging. Het wordt als voedingssupplement aangeboden in combinatie met vitamine E. Bij BLGG Agro X pertus zijn ze daar geen voorstander van.
'’Seleen bijvoeren is bloedlink. Het is een hype aan het worden en dat is geen goede ontwikkeling. ‘'Teveel Seleen is gevaarlijk en kan leiden tot (ernstige) ziekteverschijnselen’’ , aldus dr. ir. Martine Bruinenberg en ir. Suzan Nicolasen. In de twee onderzochte hooimonsters zaten verschillende hoeveelheden seleen: in het ene monster 122 microgram (streefwaarde 100 tot 500) en in het andere 31. “Laag’’, oordeelt BLGG Agro X pertus over die 31. Maar met een liksteen erbij niets aan de hand. De meeste paardenlikstenen bevatten seleen.

Zie ook:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier