Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hobbypluimvee inenten bij hoogpathogene vogelgriep

Ingediend door jinke op 03 september 2012 - 10:26

Commercieel pluimvee ruimen, hobbypluimvee inenten. Dat is vanuit economisch en epidemiologisch oogpunt de beste strategie bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep.

Twee instituten die onderdeel zijn van Wageningen Universiteit - LEI en CVI - pleiten voor het preventief ruimen van commercieel pluimvee in een straal van een tot drie kilometer rond een uitbraak. Op grond van modelstudies wordt geconcludeerd dat door het ruimen de epidemie korter duurt. Noodvaccinaties zijn minder effectief. Dit geldt in het bijzonder voor pluimveedichte gebieden. Het uitbreiden van de ruimingen tot een straal van drie tot tien kilometer rond een uitbraak is niet effectief vanwege de beperkte ruimingscapaciteit.

De onderzoekers verwachten dat een ''aanzienlijke hoeveelheid hobbypluimvee'' ondanks een verminderde vatbaarheid bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep ook besmet zal raken, maar vanuit economisch oogpunt heeft preventief ruimen geen invloed op het verloop van de epidemie. Wel adviseren de onderzoekers het hobbypluimvee preventief te vaccineren om zo de eigenaren te beschermen tegen besmetting.

Het rapport betekent voor het hobbypluimvee een zoveelste afrekening met het beleid zoals dat in 2003 tijdens de laatste grote uitbraak van hoogpathogene vogelgriep is gevoerd. Destijds is hobbypluimvee op grote schaal preventief geruimd. Nederland hanteerde ook voor deze dieren een non-vaccinatiebeleid. Sindsdien is er van verschillende kanten op gewezen dat het hobbypluimvee een te verwaarlozen rol speelt in een epidemie. Hobbypluimvee mag inmiddels preventief worden gevaccineerd. Nederland moet daarvoor wel toestemming vragen aan ''Europa''.

Redactie Levende Have/Bron: Control of Highly Pathogenic Avian Influenza

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier