Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Het geheim van Tjitske, de 20-jarige Fries roodbonte koe

Ingediend door jinke op 21 maart 2021 - 10:53
Tjitske

De waarschijnlijk oudste Fries roodbonte koe bevindt zich niet op haar geboortegrond, maar op een kinderboerderij in Leiden. Begin maart kreeg ze bezoek van vertegenwoordigers van de Stichting Roodbont Fries Vee om haar 20-ste verjaardag te vieren.

Hibma 112 is geboren op 4 maart 2001 in stal Reitsma te Allingawier. Er waren meer vaarskalveren dan nodig voor de instandhouding van de veestapel. Dus werden er kalveren verkocht. Zo belandde Hibma 112 bij de gemeentelijke kinderboerderij De Merenwijk in Leiden, waar ze werd omgedoopt in Tjitske.

Volgens David Brandwijk van De Merenwijk heeft Tjitske haar hoge leeftijd te danken aan de goede verzorging. ''Laten leven hoe een koe moet leven'', is het geheim, aldus de beheerder van de kinderboerderij voor de camera van UnityNu. ''Deze koe heeft altijd kalfjes gekregen. Daar wordt een koe gelukkig van. Ze moet gewoon haar cyclus kunnen blijven volgen, dat is belangrijk. En een goede weidegang. Zodra het kan, gaat ze weer lekker naar buiten. En als ze binnen is, staat ze in een mooie stal met stro, samen met andere koeien.''

Wim Grit van de Stichting Roodbont Fries Vee weet niet zeker of Tjitske echt de oudste koe van dit ras is op dit moment. ''Deze oude Tjitske kwam vrij onverwachts bij ons in beeld. Misschien zijn er meer Fries Roodbonten die we niet in beeld hebben'', schrijft hij in de nieuwsbrief van de stichting. Voor de instandhouding van het ras -en de (bio)diversiteit van het ras -is het belangrijk dat alle Fries roodbonten meedoen. De stichting wil alle koeien die behoren tot het Fries Roodbont of Fries Hollands rood in beeld hebben en roept houders op te reageren. 

Redactie Levende Have/Foto Kinderboerderij De Merenwijk/Video Unity TV

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier