Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Harde aanpak Q-koorts laat hobbygeiten ongemoeid

Ingediend door jinke op 09 december 2009 - 22:21

De door de ministers Klink en Verburg afgekondigde maatregelen ter bestrijding van Q-koorts laten geiten en schapen van hobbydierhouders ongemoeid. De maatregelen hebben verregaande consequenties voor de besmette bedrijven met melkgeiten en melkschapen.

De maatregelen zijn in een brief aan de Tweede Kamer uiteengezet en terug te vinden in de wijziging regeling tijdelijke maatregelen dierziekten (zie bijlage). Daarbij is ook de zogeheten vlekkenkaart gevoegd (zie bijlage). Op deze kaart staan de 55 besmette bedrijven aangegeven. Het ministerie van LNV verwacht dat voor medio januari de ruimingen van besmette geiten kunnen beginnen.
Op álle bedrijven met meer dan 50 melkgeiten of –schapen die zich bevinden in de risicogebieden geldt per direct een verbod om dieren aan te voeren of te fokken. Dit voor zover daarmee het totale aantal dieren op het bedrijf het aantal overschrijdt waarover zij ten tijde van de novembertelling 2009, volgens hun opgave bij die telling, beschikten. De dieren die zij mogen aanvoeren moeten bovendien gevaccineerd zijn. Daarnaast zal voor besmette bedrijven een fokverbod gelden.

Wat de aangekondigde maatregelen voor gevolgen hebben voor de vrijwillige vaccinatie van hobbymatig gehouden schapen en geiten, valt op dit moment nog niet te zeggen. Er zijn geen signalen dat de vaccinatiecampagne voor 2010 tegen Q-koorts op een lager pitje komt te staan. Integendeel. Bedrijven waar geen Q-koorts heerst, zullen met voorrang worden gevaccineerd.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier