Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hanen opgesloten in een flat in strijd met besluit houders van dieren

Ingediend door jinke op 06 juli 2020 - 12:11

Fokkers van konijnen en kippen huisvesten hun dieren nogal eens in een flat. Op die manier kunnen ze hun dieren in een kleine ruimte gescheiden van elkaar houden en voorkomen dat de vrouwtjes door de verkeerde mannetjes worden bevrucht. Maar is dat niet in strijd met artikel 1.6 van het besluit houders van dieren?

Op Facebook vond de redactie van Levende Have een voorbeeld van een hanenflat. (De eigenaar van de flat maakte bezwaar tegen publicatie van de foto, vandaar dat deze is vervangen door een foto van een konijnenflat). Deze vorm van huisvesting roept op de Facebookpagina van de fokker reacties op. De meeste bevatten complimenten. Maar bij de foto wordt ook de vraag gesteld of de hanen buiten mogen scharrelen. De eigenaar van de hanenflat laat weten dat zijn hennen in een grote ren lopen en dat, als de hennen binnen zitten, de hanen zo nu en dan ook in de ren mogen en een zandbad kunnen nemen. ''Oude hanen bij elkaar gaat niet goed. De jonge hanen zitten wel op kleur bij elkaar in een eigen grote ren'', aldus de fokker. ''Je moet iets. Hanen kunnen gewoon niet samen'', reageert een ander.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Op de website van Levende Have is veel aandacht voor verantwoorde vormen van huisvesting van kippen. Levende Have heeft besloten over de hanenflat te publiceren als voorbeeld van hoe het niet moet. De hanen worden in een flat immers ernstig beperkt in hun bewegingsvrijheid. Kippen zijn bovendien groepsdieren. Het welzijn van dieren mag niet ondergeschikt worden gemaakt aan het streven van een fokker naar raszuiverheid. Een hanenflat is in strijd met het Besluit houders van dieren, artikel 1.6 ''Een dier wordt voldoende ruimte gelaten voor zijn fysiologische en ethologische behoeften *)". Elke haan zou op z'n minst een uitloopje naar buiten moeten hebben, waar hij samen met zijn hennen kan zijn. Door de fokkerij aan te passen aan de behoeften van een dier, kan het welzijn beter worden gewaarborgd. 

Fokken met konijnen en huisvesting van rammen
Ook voor konijnen geldt dat huisvesting in een flat niet gewenst is, ook niet voor de mannelijke dieren. Op de website van Bunnybunch (belangrijke informatiebron voor konijnenliefhebbers) staat: ''Zorg voor goede ruime huisvesting en uitloopmogelijkheden voor je konijnen. Zorg dat de konijnen zo veel mogelijk in koppels of groepen leven. Castreer dus de dieren waar je niet meer mee fokt en zorg dat er voldoende ruimte is voor groepshuisvesting. Zorg dat je plaats hebt voor alle jongen als je geen goede adressen voor ze kunt vinden. Als je fokt om een ras in stand te houden of te verbeteren en rekening houd met de wensen van de konijnen kun je een goede fokker worden.''

Bynnybunch adviseert overigens om helemaal niet te fokken met konijnen, ook niet met raskonijnen. ''Er is op het moment een enorm konijnenoverschot in Nederland. Er zijn wachtlijsten bij de konijnenasiels voor afstand, omdat de meeste asiels zo vol zitten dat er geen plaats is voor alle konijnen die mensen willen afstaan.''

Redactie Levende Have

*) Ethologische behoeften van kippen zijn onder meer: voedsel zoeken door te scharrelen, zandbad nemen, op stok gaan, samen met andere kippen zijn (zich sociaal kunnen gedragen). Hanen hebben de ethologische behoefte om samen met kippen een toom te vormen.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier