Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

H3N1 vogelgriep leidt tot steeds meer problemen

Ingediend door jinke op 22 juni 2019 - 10:24
Watermaalse baardkriel

Het H3N1 vogelgriepvirus dat in Belgie en nu ook in Luxemburg en Frankrijk rondwaart is een gemene laagpathogene variant. In veel gevallen leidt een besmetting tot ziekteverschijnselen en sterfte, maar er zijn ook kippen die er geen last van hebben.

Kippen die wel besmet zijn, maar niet ziek worden en ook gewoon eieren blijven leggen, vormen misschien nog wel het grootste risico. Zij kunnen het virus ongemerkt verspreiden. 

Bij vogelgriep wordt onderscheid gemaakt tussen laagpathogeen en hoogpathogeen virus. Hoogpathogeen virus is dodelijk, laagpathogeen is doorgaans niet dodelijk, maar dieren die besmet zijn met de laagpathogene H5- en H7-virussen moeten wel geruimd worden vanwege het risico op mutatie naar een hoogpathogene variant.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Voor het laagpathogene H3N1 geldt geen ruimingsplicht, zoals bij de laagpathogene H5 en H7-virussen. Naar nu blijkt gedraagt dit laagpathogene virus zich echter als een hoogpathogeen virus, of op z'n minst als een variant tussen laagpathogeen en hoogpathogeen.

Vooral in België zitten de pluimveehouders met de handen in het haar. Inmiddels zijn ruim 70 pluimveebedrijven besmet. Het is de vraag of ruimen van besmette koppels afdoende is om verdere besmettingen te voorkomen. De eerste uitbraak op een pluimveebedrijf dateert al van januari. Vanaf half april nam het aantal besmettingen fors toe. ''Het is nog onduidelijk hoe het virus zich precies gedraagt. Daarom zou het kunnen dat het virus ook op bedrijven aanwezig is waar de dieren geen ziekteverschijnselen vertonen”, zegt Ruth Bouwstra, sectormanager pluimvee van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op pluimveeweb.nl.
De GD adviseert om geen pluimvee vanuit België naar Nederland te importeren, zonder dat aangetoond is dat de kippen geen virus bij zich dragen.

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier