Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Grote tekortkomingen in afrastering bij slachtoffers van wolven

Ingediend door jinke op 31 januari 2023 - 20:27

Van de 41 meldingen die in de maand december zijn gedaan van dieren die zouden zijn aangevallen en gedood door wolven, zijn er tot dusver na DNA-onderzoek 22 bevestigd. In die 22 gevallen ging het om 79 slachtoffers: 78 schapen en één pony.

De meeste slachtoffers vielen op 27 december bij een aanval in het Limburgse Wellerlooi, waar 23 schapen werden gedood. Ook in het Drentse Grolloo was sprake van een slachtpartij: daar vielen op 8 december 14 slachtoffers. In de meeste gevallen ging het om één, twee, of drie schapen.

De schapen in Wellerlooi stonden volgens de gegevens van BIJ12 niet achter een officieel wolfwerend raster, maar achter schrikdraad met vijf draden, in totaal 85 cm hoog en een voltage van 3000. De schapen in Grolloo stonden achter schrikdraad met twee draden, in totaal 43 cm hoog en zonder stroom. De pony in Arnhem werd achter een afrastering van vier schrikdraden gehouden, met een hoogte van 1.50m en een voltage van 2800, terwijl minimaal 5 draden, met een hoogte van 1.20 m en een spanning van 4500 wordt geadviseerd.

Redactie Levende Have/Bron: BIJ12

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier