Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Grote aantallen dode vogels in noorden van Groningen

Ingediend door jinke op 20 april 2021 - 13:50

Honderden dode vogels, vooral brandganzen en kokmeeuwen, zijn aangetroffen langs de waddenkust in het noorden van de provincie Groningen. De dode vogels zijn vermoedelijk overleden aan de gevolgen van vogelgriep.

Boswachter Silvan Puijman beheert namens stichting Het Groninger Landschap de kwelders, polder Breebaart en de Punt van Reide bij Termunten. Hij komt aan het woord bij RTV Noord:  ''De ganzen zijn op weg naar Rusland om te broeden. Hier komen ze bij elkaar om te eten. En al die vogels bij elkaar dan hoeft er maar eentje te zijn die het heeft. Dan gaat het hard."

teken de petitie voor vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep. Klik hier

Afgelopen najaar zijn er ook grote hoeveelheden dode vogels gevonden langs de kust van de Waddeneilanden en de noordelijke provincies. Na verloop van tijd raakten ook vogels in het binnenland, pluimveebedrijven en hobbypluimvee besmet. Sinds eind oktober geldt er een ophokplicht voor commercieel pluimvee en een afschermplicht voor hobbypluimvee. Met de huidige vondst van grote aantallen besmette vogels lijkt daar voorlopig geen einde aan te komen.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:
Afschermplicht duurt al bijna half jaar

Kaart NVWA meldingen dode wilde vogels, laatst bijgewerkt 19 maart 2021
meldingen dode wilde vogels

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier