Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gratis test bij vermoeden West Nijl virus

Ingediend door jinke op 29 juli 2021 - 19:51

Dierenartsen die vermoeden dat een paard besmet is met het West Nijl virus, kunnen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren een serumbloedmonster gratis laten testen.

De test wordt gratis beschikbaar gesteld omdat de overheid wil weten waar het West Nijl virus circuleert. Vorig jaar werd het virus aangetoond bij wilde vogels, muggen en acht mensen. Een vergelijkbare testmogelijkheid was er ook in 2016.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

In de zomer en de herfst - van juni tot november - kan het West Nijl virus door muggen worden verspreid. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat zo’n 20% van de besmette paarden milde verschijnselen vertoont, zoals gebrek aan eetlust, sloomheid en koorts. Ongeveer 10% van de dieren krijgt ernstige klachten.

Eigenaren van paarden moeten toestemming geven voor een test. Mocht blijkt dat er sprake is van een besmetting, dan moet de dierenarts dat aangeven bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Het gaat hier om een aangifteplichtige dierziekte. Het aantonen van een besmetting heeft overigens geen gevolgen voor andere paarden in de nabijheid van het besmette paard. De ziekte kan niet van paard op paard worden overgedragen.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier