Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gezondheidsdienst komt met app voor houders van hobbyschapen

Ingediend door jinke op 25 januari 2019 - 15:45
app voor schapenhouders

De Gezondheidsdienst voor Dieren(GD) heeft speciaal voor hobbymatige houders van schapen een app ontwikkeld. Daarmee kunnen ze van hun dieren een stallijst bijhouden.

De app werkt heel eenvoudig: na invoering van een naam en emailadres (UBN wordt wel gevraagd maar invoering daarvan is niet verplicht), kan van elk schaap een aparte pagina worden gemaakt, eventueel met foto. Elke gebeurtenis (dekking, aflammeren, diergeneeskundige behandeling, hoefverzorging, inentingen) kan aan deze pagina worden toegevoegd. Wanneer van alle schapen gebeurtenissen worden ingevuld, ontstaat er vanzelf een overzicht (tijdlijn) van de hele koppel.

De app is ontwikkeld samen met een begeleidingsgroep van vijftien hobbymatige houders van schapen. ''Vaak worden gegevens bijgehouden op een whiteboard, op een papiertje of in een excelbestand, maar dat raakt een keer kwijt. Op deze manier heb je alle gegevens altijd en overal bij de hand'', zegt Saskia Luttikholt van de GD.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

GD kan gegevens inzien
Het zou voor de GD een kleine stap zijn om de app-gegevens door te sluizen naar SG-online, het registratie systeem van de GD voor schapen en geiten dat gekoppeld is aan de centrale database van RVO.nl. Maar dat is op dit moment nog niet aan de orde, aldus Luttikholt. Ze wijst erop dat aan koppeling van data door de begeleidingsgroep geen prioriteit is gegeven. Ook zullen de ingevoerde gegevens niet worden gebruikt om houders van schapen te benaderen voor diergezondheidsonderzoeken, zoals Brucellose-onderzoek of scrapie-genotypering. De GD kan de ingevoerde gegevens wel inzien. Denkbaar is bijvoorbeeld dat wanneer veel schapenhouders melding maken van kreupelheid, de GD met een advies komt. ''Maar dat zit nog niet in deze versie van de app'', zegt Luttikholt.

Privacy
Op de app is de algemene privacyverklaring van de GD van toepassing. Daarin staat dat gegevens zoals een emailadres gebruikt kunnen worden voor marketingactiviteiten en communicatiedoeleinden. Ook is het mogelijk dat de GD gegevens ter beschikking stelt aan derden, zoals brancheorganisaties, overheid, farmaceuten en dierenartspraktijken. De privacyverklaring is te vinden op de website van gddiergezondheid.nl

De app heet SchaAPP en is gratis te downloaden via Google Play. Meer informatie is te vinden op schaAPP.nl

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier