Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gezin uit Nieuwerbrug besmet met Q-koorts

Ingediend door jinke op 17 november 2017 - 09:38

Een gezin uit Nieuwerbrug is besmet geraakt met Q-koorts. Ze zouden ziek zijn geworden door ''schapen uit de omgeving'', zo meldt het AD. Het zou gaan om gevaccineerde schapen.

Van het gezin zijn de man en twee dochters ernstig ziek geweest. De man en een van de dochters moesten voor opname naar het ziekenhuis. Tegenover het AD laat Hendrik Jan Roest van Wageningen Bioveterinary Research weten dat de oorzaak van de besmetting nog niet bekend is.  "We hebben geen garantie dat we daar helderheid over krijgen", zegt hij. De laatste jaren worden er gemiddeld zo'n twintig tot dertig ziektegevallen per jaar vastgesteld.
Wethouder Leijendekkers van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk laat in dezelfde krant weten, dat niet uitgesloten is dat een ''agrarisch bedrijf binnen onze gemeente de bron van de besmetting is.’’ De GGD, NVWA en RIVM zijn betrokken bij nader onderzoek.

 CADEAUTJE kopen bij bol.com? klik hier en steun levende have

Alle commerciele bedrijven en bedrijven met een publieksfunctie moeten hun schapen en geiten vaccineren, maar deze vaccinatie is niet waterdicht. Vaccinatie voorkomt wel dat er bij abortussen grote hoeveelheden bacterien vrijkomen. In 2008 deed zich een grote epidemie van Q-koorts voor in Nederland. Het ging om de grootste epidemie ter wereld ooit. Sindsdien wordt er jaarlijks gevaccineerd. Sinds 2016 zijn alle bedrijven met melkschapen en melkgeiten officieel vrij van Q-koorts. De melk van schapen- en geitenbedrijven wordt nog altijd maandelijks onderzocht op Q-koorts.

Update 13 april 2018
Het RIVM meldt: ''Na onderzoek is vastgesteld dat twee gezinsleden niet besmet waren met dezelfde stam van de Q-koortsbacterie. Van het derde gezinslid was geen materiaal voor typering beschikbaar. In de omgeving waren meerdere vleesschapen die de Q-koortsbacterie bij zich droegen. De stammen van sommige van deze schapen en een van de patiënten leken op elkaar maar kwamen niet precies overeen. 
Hoewel zorgvuldig is gezocht naar een bron van de besmettingen, hebben de onderzoekers deze niet kunnen vaststellen. In de omgeving van het gezin is bij een bedrijf waar recent vleesschapen hebben gelammerd, onderzoek gedaan. Daar is bij de onderzochte schapen de Q-koortsbacterie gevonden. De schapen en de patiënten hadden niet dezelfde Q-koortsbacterie.
Ook is naar andere, minder waarschijnlijke bronnen voor besmetting gekeken, zoals paarden, honden en katten in de directe omgeving. De mensen zijn niet via deze dieren besmet geraakt. Concluderend kan met de beschikbare informatie de oorzaak van de Q-koortsbesmetting bij de drie gezinsleden niet worden achterhaald. Daarom is het onderzoek gestopt.
De GGD heeft huisartsen in de regio gevraagd om mensen met klachten die mogelijk op Q-koorts zouden kunnen wijzen hier ook op te testen. Desondanks zijn er in deze omgeving geen andere mensen gevonden die Q-koorts hadden. ''

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier