Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gevarieerd grasland goed bestand tegen extremen

Ingediend door jinke op 14 oktober 2015 - 21:17
Grasland met een grote variëteit aan plantensoorten is weerbaarder tegen verstoringen door klimaatverandering die gepaard gaat met extreme droogte of natheid. Dat bewijst een vergelijkende studie van een internationaal team, waaronder onderzoekers van Wageningen University, gepubliceerd in Nature.
 
Het bewijs dat biodiversiteit de negatieve effecten van klimaatverandering kan beperken, werd niet eerder zo overtuigend geleverd. Afzonderlijke experimenten in grasland  lieten geen eenduidige resultaten zien, waarschijnlijk door grote variatie in de mate en duur van de klimaatverstoring. Door in 46 meerjarige experimenten de jaarlijkse variaties in biomassaproductie te koppelen aan alle verstoringen in het weer (nat, droog, gemiddeld en extreem) ontstond wel een duidelijk beeld.
 
Het positieve effect van biodiversiteit zit in de weerstand van een systeem, en niet in de veerkracht. Weerstand (resistance) is het vermogen om verandering door verstoring zo klein mogelijk te houden, veerkracht (resilience) zegt iets over hoe snel een ecosysteem weer op het oude niveau terugkeert na een verstoring. “Op grasland met meer soorten blijkt de productie tijdens de klimaatverstoring veel minder te veranderen; de grasopbrengst had bijvoorbeeld veel minder te lijden onder droogte”, zegt Jasper van Ruijven van Wageningen University. “Het herstel van de productie een jaar na de verstoring werd echter niet beïnvloed door de biodiversiteit”.
 
De effecten van klimaatverandering en de achteruitgang van biodiversiteit elkaar kunnen versterken, zegt Van Ruijven. “Biodiversiteit wordt onder meer bedreigd door klimaatverandering. Tegelijkertijd is een functie van biodiversiteit beperking van het effect van klimaatverandering. Door klimaatverandering is het behoud van biodiversiteit dus extra belangrijk voor het in stand houden van de productiviteit van een ecosysteem en de ecosysteemdiensten die daarvan afhankelijk zijn.”
 
Redactie Levende Have/Bron en foto: Wageningen Universiteit
 
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 12 november 2015 - 09:18

Niet echt nieuws, lees permacultuur.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier