Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Geschiedenis Friese paard onder de loep

Ingediend door jinke op 22 juli 2017 - 12:09

De geschiedenis van het Friese paard is onderwerp van onderzoek door de Fryske Academy en het Descartes Center. Bestudeerd wordt hoe het paard zich in de 19de en 20ste eeuw heeft ontwikkeld. 

De onderzoekers kijken vooral naar de fokkerij van het Fries stamboekpaard. Commerciele en hobbyfokkers, handelaren, deskundigen en liefhebbers worden bij het onderzoek betrokken. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat het Friese paard iets meer dan honderd jaar oud is. Het ras is rond 1900 ontstaan uit een mix van andere rassen. Op 1 mei 1879 het Friesch Paarden-Stamboek opgericht; het eerste paardenstamboek van Nederland. De ontwikkeling van het ras kende een moeizame start. In 1913 waren er nog maar drie goedgekeurde Friese hengsten over. Ook in de jaren zestig van de vorige eeuw was er sprake van een crisis in de fokkerij. Nu zijn  er zo'n 70.000 Friese paarden verspreid over zeventig landen.  

In april 2018 is er in de culturele hoofdstad van Europa Leeuwarden een internationale conferentie en een publieksevenement. Daar staan niet alleen de Friese paarden maar ook de Friese koeien centraal.

Redactie Levende Have/Bron: Oer

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier