Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Genenbank stevige reddingsboei voor de zeldzame rassen

Ingediend door jinke op 21 mei 2019 - 11:45
Nederlandse landgeit

Het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) is er de afgelopen jaren in geslaagd steeds meer sperma van zeldzame rassen op te slaan in de genenbank. Grootste succesnummer is de Nederlandse landgeit. Maar ook voor andere rassen en foklijnen heeft de genenbank zich ontwikkeld tot stevige reddingsboei.

De genenbankcollectie van de Nederlandse landgeit is inmiddels zo groot dat het ras opnieuw zou kunnen worden opgebouwd mocht het uitsterven. Voor de Nederlandse Bonte geit, Witte geit en Toggenburger is daar nog geen sprake van, ondanks de aanzienlijke uitbreiding het afgelopen jaar. Toekomstige vervolgacties zijn gewenst, aldus het CGN.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het CGN werkt nauw samen met fokkers en stamboeken om aan het gewenste sperma te komen. Dat is inmiddels gelukt voor een groot aantal kippen-, runder-, paarden-, schapen- en geitenrassen. De genenbank bevat nu materiaal van 10 verschillende diersoorten, bijna 8.500 donoren en een kleine 350.000 inseminatiedoses, verzameld vanaf 1966. In 2018 lag het accent op Nederlandse Trekpaarden en Friese paarden, Zwartbles schapen en Nederlandse Witte, Bonte en Toggenburger geiten. Daarnaast is de collectie van diverse runderrassen uitgebreid, naast aanvulling door varkens- en rundersperma vanuit het fokkerijbedrijfsleven. 

Via gerichte aanvullingen worden afspraken gemaakt om sperma te winnen van interessante dieren. In overleg met de rasvereniging wordt vaak op basis van de afstamming bepaald welke dieren de meeste diversiteit toevoegen aan de genenbankcollectie en de eigenaren van deze dieren worden benaderd. Door opslag van genetisch materiaal ontstaat er langzamerhand een "brandverzekering" voor zeldzame rassen. De overgrote meerderheid van de 144 rassen in Nederland staat te boek als "kritiek", "bedreigd" of "kwetsbaar". Maar de genenbank is er niet alleen  voor de zeldzame rassen. Het CGN wil ook een back-up van niet-zeldzame, commerciële populaties in de genenbank.
Het genetisch materiaal wordt niet alleen opgeslagen, maar ook gebruikt ter ondersteuning van de fokkerij van zeldzame rassen of voor onderzoek.

Redactie Levende Have/Bron: CGN

Dossier

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier