Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gelderse Vallei wil geen schuilstallen in buitengebied

Ingediend door jinke op 16 maart 2010 - 10:32
Gelderse Vallei wil geen schuilstallen in buitengebied

De gemeenten in de Gelderse Vallei/Utrecht Oost hebben het advies gekregen geen schuilstallen toe te staan voor paarden in het buitengebied. Dat staat in de Handreiking Paardenhouderij Gelderse Vallei, die door de wethouders van de betrokken gemeenten is goedgekeurd.

Het gebied waarvoor deze handreiking geldt, is groot. Het strekt zich uit van de oostkant van de gemeente Utrecht tot aan de Veluwe, in het noorden begrensd door de randmeren, in het zuiden door de Rijn, tot aan de oostkant van Wijk bij Duurstede.

Verstening
In de handreiking staat dat schuilstallen leiden tot verstening van het buitengebied. Wie zijn paard onderdak wil verschaffen moet maar naar een pensionstal, vinden de wethouders in de Gelderse Vallei.
''Vanuit oogpunt van dierenwelzijn wordt vaak op de noodzaak van een schuilstal gewezen'', aldus de handreiking. ''De noodzaak hiertoe ontstaat wanneer mensen (veelal hobbymatig) paarden houden, terwijl ze daarvoor zelf geen onderdak hebben. In de zomer staan de paarden in (een gehuurde/gekochte en veelal afgelegen) wei, maar in de winter is er geen plaats om de paarden binnen te stallen. De vraag is nu of dit probleem door de gemeenten moet worden opgelost door het toestaan van de bouw van schuilstallen (wat een verdere verstening van het buitengebied betekent), of juist door de paardeneigenaren zelf door het zoeken naar een pensionstal in de omgeving?

Pensionstallen
''De gemeenten staan op het standpunt dat een verdere verstening door de bouw van schuilstallen in het buitengebied niet wenselijk is. Paardeneigenaren zonder eigen stal zullen daarom andere oplossingen moeten zoeken om aan eisen van dierenwelzijn te kunnen voldoen. Mogelijkheden bij pensionstallen zijn daarvoor ruimschoots voorhanden. In de wijze van bestemmen is dan ook geen mogelijkheid opgenomen voor het realiseren van schuilstallen.''

De Gelderse Vallei is het meest ''kippendichte'' gebied van Europa. Door de ernstige milieuverontreiniging in het gebied en de massale uitbraak van dierziekten is een reconstructieplan opgesteld. Hierin is ook de paardenhouderij meegenomen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier