Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gelders paard: minister Schouten zegt iets anders dan ze schrijft

Ingediend door jinke op 03 oktober 2018 - 17:18

Of het Klassiek Gelderlander Paard een eigen erkenning als stamboek krijgt, is meer dan ooit in nevelen gehuld. Het landbouwministerie heeft de initiatiefnemers (het Klassiek Paarden Stamboek KPST) per brief laten weten dat ze het wel kunnen vergeten, maar vandaag liet minister Schouten in de kamer nog mogelijkheden open.

De minister zei tijdens het zogeheten Algemeen Overleg paarden iets anders dan door haar ministerie in een brief aan de voorzitter van het niet-erkende stamboek voor het Klassiek Gelderlander Paard was geschreven. In die brief wordt de aanvraag voor een stamboekerkenning afgewezen.

Letterlijke tekst: ''Uw verzoek is er één in een procedure die al vele jaren loopt. Zo dateert uw eerste verzoek om erkenning voor het bijhouden van een stamboek voor het Klassiek Gelderlander paard uit 2010. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft voor de laatste keer op 13 april 2017 negatief beslist, omdat uw verzoek niet voldeed aan de erkenningsvoorwaarden. Op 15 mei 2018 heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven het door u ingestelde beroep tegen de laatste afwijzing door RVO afgewezen. Het College kwam tot dat oordeel, omdat geen nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden aan de aanvraag ten grondslag lag. Ik zie geen gronden om van dat standpunt af te wijken en ga derhalve niet in op uw verzoek.''

cadeautje kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop levende have

De kamerleden, die vragen hadden gesteld over de kwestie, kregen echter te horen dat Schouten inmiddels contact heeft opgenomen met RVO. Het nog niet erkende stamboek kan een nieuwe aanvraag indienen, zei Schouten. Ze wil op basis van de nieuwe Europese fokkerijverordening bekijken of er toch mogelijkheden zijn. Passeerde ze hiermee haar ambtenaren die de brief hadden opgesteld? Vaart Schouten op het ministerie een eigen koers?

Het Gelders paard zit nu in het stamboek van KWPN. Het is bekend dat deze organisatie niet van plan is het Gelders paard los te laten ten faveure van een eigen stamboek. Reden voor Schouten om te benadrukken dat ze de initiatiefnemers van het aparte stamboek geen garanties wil geven dat het deze keer wel lukt.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier