Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Geiten en schapen voor hobby vrijgesteld van vaccinatie Q koorts

Ingediend door jinke op 28 januari 2009 - 10:41

De maatregelen om verspreiding van Q-koorts te beperken worden dit jaar uitgebreid met een verplichte vaccinatie van melkgeiten en melkschapen in Noord Brabant. Dat meldt het Productschap voor Vee en Vlees.

De verplichte vaccinatie geldt niet voor hobbymatig gehouden geiten en schapen. Hobbyhouders mogen wel vrijwillig hun dieren inenten tegen Q-koorts .

De verplichte vaccinatie geldt voor de volgende houderijen:

  • in het gebied met een straal van 50 km rond Uden + de rest van Noord Brabant (zie bijlage);
  • alle bedrijven met meer dan 50 melkgeiten of melkschapen;
  • alle bedrijven (met schapen of geiten) met een publieksfunctie (kinderboerderij, zorgboerderij, recreatiepark);
  • alle bedrijven buiten het aangegeven gebied, maar met een Q-koorts probleem.

Daarbovenop wordt ook het hygiëneprotocol voor deze houderijen verplicht. Deze code geldt voor bedrijfsmatige houderijen, gericht op de productie van melk. In de regeling tijdelijke maatregelen tegen verspreiding van Q-koorts staat vermeld waaraan houderijen met meer dan vijftig schapen of geiten zich hebben te houden. Zo mogen er gedurende de lammertijd geen stallen worden uitgemest (zie bijlage). Komende weken komt er meer duidelijkheid over de wijze waarop de verplichte vaccinatie wordt uitgevoerd en hoe daarop wordt toegezien.

Vergoeding
De schapen- en geitenhouders, die verplicht moeten vaccineren krijgen een vergoeding voor de kosten van het vaccin en voor de toedieningskosten. Dierhouders, waarvoor vaccinatie niet verplicht is maar die toch willen vaccineren mogen dat doen, maar die zullen niet in dezelfde mate tegemoet worden gekomen in de kosten, aldus het Productschap.

Het afgelopen jaar is een aanzienlijke toename waargenomen van het aantal besmettingen bij de mens met Q-koorts in de noordoostelijke regio van de provincie Noord-Brabant. Dit heeft geleid tot onrust bij de lokale bevolking en heeft de ministeries van volksgezondheid en landbouw (VWS en LNV) doen besluiten om te proberen het risico van verspreiding van de bacterie die Q-koorts veroorzaakt zo goed mogelijk aan te pakken. Hierdoor is gekozen om de ziekte meldingsplichtig te maken, zodat een uitbraak altijd gevolgd wordt door een aanpak.

Ook in 2008 zijn melkschapen en melkgeiten gevaccineerd tegen Q-koorts. Over het resultaat van deze vaccinatiecampagne is nog niets bekend.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier