Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

RIVM: geen mondkapje nodig bij verzorging van dieren op kinderboerderij

Ingediend door jinke op 22 april 2020 - 13:09

Bij de zorg voor dieren in dierenopvang, kinder- en zorgboerderijen, dierenasiel, dierentuin en dierenambulance is het contact met dieren meestal kort en minder intensief. Aanvullende maatregelen zoals een mondkapje zijn dan ook niet nodig.

Dit schrijft het RIVM in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Het advies is opgesteld door een groep deskundigen, het zogeheten deskundigenberaad mens, dier en SARS-CoV-2.

Een aantal diersoorten, waaronder katten, fretten en hamsters, kan besmet raken met SARS-CoV-2. Bij intensief contact is overdracht naar de mens niet uitgesloten. Dierenartsen en paraveterinairen lopen theoretisch risico om besmet te raken via een ziek dier. Bij een vermoeden van Covid-19 wordt daarom aangeraden beschermende maatregelen te treffen. Vooralsnog zijn er in Nederland geen meldingen van huisdieren die aangetoond besmet zijn met SARS-CoV-2.

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Of varkens, kippen en eenden besmet kunnen worden met het virus, bestaat geen absolute zekerheid. Daarom wordt uit voorzorg geadviseerd dat mensen met klachten die kunnen passen bij SARS-CoV-2 het contact met landbouwhuisdieren vermijden. Ze kunnen dus ook beter niet in de stal komen. ''Alleen als niemand anders beschikbaar is om voor de dieren te zorgen, mogen mensen die in de voedselproducerende sector werken met milde klachten zelf hun dieren verzorgen. Belangrijk daarbij is dat het contact kort gehouden wordt, waar mogelijk afstand wordt gehouden (>1,5 m) en goede hoest-, nies- en handhygiëne toegepast wordt.'' Aangezien nertsen wel mogelijk besmet kunnen raken, geldt het advies om ook bij milde klachten uit de buurt van deze dieren te blijven.

Varkens en hamsters betrokken bij onderzoek vaccin
Om na te gaan welke diersoorten gevoelig zijn voor infectie met SAR-CoV-2, en of er bij deze dieren overdracht van virus binnen de soort mogelijk is, kan experimenteel onderzoek gedaan worden. In het kader van vaccinontwikkeling worden op dit moment pre-klinische studies opgestart bij varkens en hamsters voor SARS-CoV2. Daar is onder meer Wageningen Bioveterinary Research bij betrokken.
Om meer duidelijkheid te krijgen over de vraag of varkens besmet kunnen worden, laat landbouwminister Schouten onderzoek doen. Het onderzoek richt zich op de aanwezigheid van antistoffen in het bloed van varkens, start deze maand en de eerste resultaten worden in augustus verwacht.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier