Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GD vindt Schmallenbergvirus bij lammeren

Ingediend door jinke op 05 januari 2021 - 20:35

Er zijn weer lammeren geboren met kromme poten, draainekken, bochels en afwijkingen aan het zenuwstelsel. Bij enkele lammeren die waren ingestuurd naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is het Schmallenbergvirus aangetroffen.

Eerder was al bij een pasgeboren kalf het virus gevonden. Dat ook dit jaar weer enkele gevallen voorkomen is volgens de GD geen verrassing. ''In de loop der jaren na de introductie in 2011 zal de weerstand in de populatie geleidelijk zijn afgenomen. Zodoende krijgt het virus opnieuw een kans om voor problemen te zorgen. Echter, de verwachting is ook dat de problemen niet zo groot zullen zijn als ten tijde van de eerste introductie''.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Ook in de Duitse deelstaat Rijnland Palts is het Schmallenbergvirus aangetroffen. Eind december kwamen meldingen van zes Schmallenberg-lammeren uit Hessen.

Het virus wordt verspreid door knutten. Gevallen die zich nu voordoen zijn het gevolg van een besmetting met het virus in de periode dat de knutten nog actief waren. De drachtige ooi is in die periode gestoken door een besmette knut en draagt het virus over via de placenta. Dit gebeurt meestal in de tweede maand van de dracht. Dat is voor Schmallenberg een kritieke periode. 
De geboorte van misvormde lammeren gaat soms moeizaam. De ooien zelf vertonen geen ziekteverschijnselen.

Het virus kan leiden tot het afbreken van de dracht, meestal alleen in het eerste stadium van de dracht. In 2011/2012 werden soms ook een afwijkende draagtijd en/of een afwijkende hoeveelheid vruchtwater waargenomen bij de ooien. 
Bij de runderen wordt bij de volwassen dieren diarree, melkproductiedaling en soms koorts gezien. Het virus wordt - naar alle waarschijnlijkheid - niet op mensen overgedragen.

Volgens GD-dierenarts Piet Vellema zijn de huidige besmettingen te verklaren vanuit het feit dat minder schapen weerstand tegen het virus hebben. 'In 2011 werd het virus voor het eerst in Nederland ontdekt. Toen zijn veel schapen besmet en sindsdien levenslang beschermd. Maar bij jonge dieren kan die weerstand ontbreken', zegt hij de op website van NieuweOogst. Zijn er in een jaar weinig misvormde lammeren, dan was de verspreiding door knutten misschien minder intensief. 'Die generatie ooien is dan minder beschermd.''
Vellema verwacht niet snel dat de ziekte weer massaal uitbreekt zoals in 2011. Sinds die tijd waart het Schmallenbergvirus namelijk constant rond in Nederland en omringende landen.

Komen er bij jou ook pas geboren lammeren met afwijkingen voor? Neem dan contact op met je dierenarts. 

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier