Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GD ontdekt besmettelijke tumor bij Nederlandse schapen

Ingediend door jinke op 26 april 2019 - 10:17

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft bij Nederlandse schapen de besmettelijke zeefbeentumor ontdekt. Vorig jaar kwam de GD bij pathologisch onderzoek de tumor al tegen en dit jaar was dat eveneens het geval bij vier schapen van dezelfde schapenhouder.

Het is voor het eerst dat de tumor ovine enzootic nasal adenocarcinoma bij Nederlandse schapen is aangetroffen. De tumor is besmettelijk omdat deze wordt veroorzaakt door een virus (nzootic nasal tumor virus).

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''De klinische klachten die de eigenaar van deze dieren beschreef zijn dikte uit neusopening, ademhalingsproblemen, benauwdheid, neusuitvloeiing, snuiven, zwelling aan de neusrug en een uitpuilend oog. Deze klachten worden veroorzaakt door de ruimte die de groeiende tumor in de neusholte en daarbuiten inneemt'', aldus de GD. Het vermoeden bestaat dat de ziekte is ingesleept door import van Duitse rammen.

Volgens de GD lijkt de zeefbeentumor op de zogeheten ''jaagsiekte'', eveneens veroorzaakt door een virus. Door dit virus ontstaan tumoren in de luchtwegen. Deze ziekte stak in 1978 in Nederland de kop op en is toen rigoureus aangepakt. Alle importdieren en alle schapen die daarmee in contact waren geweest, zijn toen afgemaakt. Een vergelijkbare aanpak adviseert de GD met de zeefbeentumor, mochten zich meerdere gevallen voordoen.

Redactie Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier