Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GD onderzoekt doodsoorzaak hobbyvarkens

Ingediend door jinke op 08 december 2021 - 16:18

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Hobbyvarkenvereniging hebben een pilot lopen waarin secties kunnen worden uitgevoerd tegen gereduceerd tarief. Is je hobbyvarken overleden en wil je weten wat daarvan de oorzaak is, dan kun je deze laten onderzoeken. De pilot loopt nog tot eind februari van het volgend jaar.

De GD onderzoekt jaarlijks tussen de 2500 en 3000 varkens. Dat gebeurt veelal in het kader van diergezondheidsmonitoring. Maar ook varkenshouders kunnen op eigen initiatief via pathologisch onderzoek erachter komen wat hun overleden dier mankeerde.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Nu is er wel een verschil tussen een varkens uit de industrie en een hobbyvarken. De laatste wordt doorgaans een stuk ouder en kan dus ziekten ontwikkelen die bij vleesvarkens of zeugen helemaal niet aan het licht komen. Bovendien zijn de varkens uit de industrie uit hele andere foklijnen afkomstig.

Voor houders van hobbyvarkens is het vaak fijn om te weten waaraan hun dier is overleden. Kennis over bepaalde ziekte is ook van belang voor de fokkerij. Hobbyvarkens die voor sectie worden aangeboden, betalen een eigen bijdrage van €200. Daar kan eventueel nog een vergoeding voor worden gegeven.

Redactie Levende Have
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier