Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GD meldt gevallen van Schmallenberg

Ingediend door jinke op 21 oktober 2016 - 16:54

Net als twee jaar geleden wordt er weer melding gemaakt van de aanwezigheid van het Schmallenbergvirus in Nederland. Op meerdere koeienbedrijven zijn levende virussen danwel afweerstoffen aangetroffen. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is er op het moment geen vaccin beschikbaar.

De GD signaleert koorts en diarree bij koeien: ''Het virus duikt op na jaren op beperkte schaal te zijn rondgegaan.'Omdat het deel van de veestapel dat de epidemie van 2011 heeft meegemaakt beschermd is, en jongere dieren er in beperkte mate mee in aanraking zijn geweest, is de verwachting dat er minder duidelijke klinische klachten optreden ten opzichte van de epidemie in 2011.''
De knutten die het virus verspreiden, zijn op dit moment niet actief. Toch kan het zijn dat niet beschermde koeien en schapen al eerder besmet zijn geraakt. Wanneer zij drachtig zijn kan dat leiden tot misvormde kalveren en lammeren. Wie zijn ooien of koeien nog moet laten dekken, kan overwegen daarvan af te zien als het om dieren gaat van na 2011.

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier