Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fries Hollands rundvee zeldzaam ras van 2020

Ingediend door jinke op 15 januari 2020 - 19:56

Het Fries Hollands rundvee is uitgekozen tot zeldzaam ras van 2020. Dit heeft de Stichting Zeldzame Huisdierrassen bekend gemaakt. Het ras krijgt het hele jaar extra aandacht in de vorm van activiteiten, promotie en onderzoek.

Het ras is lang geleden ontstaan doordat Friese en Noord-Hollandse boeren hun Nederlandse koeien gingen selecteren op melk. Tussen 1744 tot 1756 werd de melkveestapel getroffen door veepest, een ziekte die 100.000 koeien het leven kostte. Destijds zijn er ook dieren vanuit Jutland en Duitsland ingezet om de veestapel weer aan te vullen. Na een aantal generaties van gerichte selectie was deze nieuw opgezette populatie Fries Hollandse zwartbonte koeien uitgegroeid tot een zeer populair melkrijk rundvee ras.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Door de opkomst van de Holstein-Friesians is het totaal aan dieren van de oorspronkelijke rundveerassen nu nog slechts één procent. De Holstein-Friesians bezetten met ruim 1 miljoen ingeschreven vrouwelijk fokdieren 98 procent van de totale rundveestapel in Nederland. Van het Fries-Hollands vee waren in september van het vorig jaar 2.113 vrouwelijke fokdieren in het stamboek ingeschreven.

De Fries Hollandse koeien zijn dubbeldoeldieren: ze produceren vooral melk, maar ook vlees. Het zijn krachtige runderen die efficiënt met hun voeding omgaan, met sterke benen en klauwen, een passende bespiering, en een solide uier met goed gevormde en goed geplaatste spenen.

Redactie Levende Have/ Foto: Vereniging Fries Hollands Rundveeras Jan van Berkum

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier