Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Franse vaccinproducent tegen vaccinatie vogelgriep

Ingediend door jinke op 25 november 2020 - 09:51
hobbykip van minister Veerman wordt gevaccineerd tegen vogelgriep

Marc Prikazsky, topman van farmaceut Ceva Santé Animale, ziet niets in grootschalige preventieve vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep. Het vaccin is er, maar dat kan beter bewaard worden voor situaties waarin een uitbraak niet meer met andere maatregelen onder controle te brengen is.

Deze hoogst opmerkelijke uitspraken van de Franse vaccinproducent zijn opgetekend door Franse media en opgepikt door de website Boerderij. Opmerkelijk, omdat je zou denken dat een grote farmaceut op het gebied van diergeneeskunde er belang bij heeft dat er zoveel mogelijk wordt gevaccineerd. Niets blijkt minder waar: vaccinatie zou vanwege exportblokkades van derde landen veel schade aan de Europese pluimvee-industrie toebrengen, voert Prikazsky aan. Dat zou, met andere woorden, betekenen dat de farmaceut een groot deel van z'n klandizie kwijt raakt en zich in z'n eigen vlees zou snijden.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Ceva heeft banden met Wageningen Universiteit. In 2018 heeft het bedrijf een strategische alliantie gesloten met Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) voor de ontwikkeling van vaccins tegen besmettelijke dierziekten. Prof. Ludo Hellebrekers van WBVR zei bij die gelegenheid: "Deze publiek-private samenwerking (PPS) op het gebied van diergezondheid biedt een schitterende kans om onze ‘One Health’-aanpak voor de beheersing van opkomende en heropkomende besmettelijke ziekten verder te versterken. Beide partners zijn zeer deskundig op het gebied van de geselecteerde projecten en we denken dat dit grote voordelen gaat opleveren voor volksgezondheidsautoriteiten over de hele wereld."

Vooralsnog heeft deze samenwerking nog geen doorbraak opgeleverd als het gaat om het voorkomen van een wereldwijde grieppandemie vanuit de pluimvee-industrie. Vaccins zijn er wel, maar er is geen animo om ze toe te passen, gelet op de uitspraken van de Franse farmaceut.


''In de afgelopen honderd jaar is het meermaals bewezen dat intensieve veeteelt leidt tot dodelijke pandemieën''


Toch komen onder invloed van de Covid-19-pandemie vanuit Wageningen ook andere geluiden naar boven. Thijs Kuiken, viroloog, komt uitgebreid aan het woord op de website van De Correspondent. Volgens hem is er alle reden om in te grijpen in de structuur van de Nederlandse pluimvee-industrie. ‘Het zou helpen om kleinere bedrijven te hebben, en die te verspreiden over Nederland, op plekken waar zo min mogelijk watervogels zijn’, zegt hij. ‘Wat ook enorm zou helpen, is het vaccineren van kippen tegen de bekende vogelgriepvarianten.’
 ‘Dodelijke vogelgriep is verschrikkelijk voor kippen zelf, aldus Kuiken. ''Daarnaast creëren we ook een groot probleem voor wilde vogels, die toch al in de verdrukking zitten door hun slinkende habitat. En natuurlijk is het een gevaarlijk risico voor de mens. In de afgelopen honderd jaar is het meermaals bewezen dat intensieve veeteelt leidt tot dodelijke pandemieën'', waarschuwt hij.

De risico's van de intensieve veehouderij zijn tijdens de huidige pandemie ook al benoemd door de bekende Rotterdamse viroloog Ron Fouchier. ''Nederland is vol met gastheren die een virus over kunnen dragen''', aldus Fouchier, doelend op de enorme aantallen dieren die in ons land worden gehouden..

Redactie Levende Have/Op de foto: de hobbykip van oud-minister Veerman is in 2006 de eerste die wordt gevaccineerd tegen vogelgriep

Meer lezen?

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier