Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Forse toename inteelt bij zwartblesschapen

Ingediend door jinke op 23 december 2019 - 12:39
zwartbles

Samenwerking tussen het Nederlands Zwartbles schapenstamboek en de Zwartbles fokkergroep is noodzakelijk voor een gezonde populatie van dit zeldzame ras. Zeker voor de Zwartbles fokkersgroep is het van belang om ook fokdieren uit het Nederlands Zwartbles schapenstamboek in te zetten, zo adviseert het Centrum Genetische Bronnen (CGN) na een onderzoek naar de zwartblesschapen.

Een analyse van in totaal ruim 90.000 schapen (geboren tussen 1987 en 2018) laat zien dat er vooral de laatste tijd sprake is van een hoge toename van inteelt (0,82%). Dit ligt ruim boven de door FAO gestelde norm van 0,5% per generatie. Het aandeel van de top-10 rammen staat al minstens twee decennia voor 20% van alle nakomelingen per jaar. Het is volgens het CGN aan te raden om beleid te ontwikkelen om zoveel mogelijk rammen in te zetten met een zo gevarieerd mogelijke afstamming. Hetzelfde geldt voor een afname van percentage ooien die als fokdier worden ingezet. Maak zoveel mogelijk gebruik van de beschikbare ooien, aldus het CGN in het rapport ''Populatie analyse Nederlandse Zwartbles schaap''.  

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De populatie van zwartblesschapen ligt met een totaal van 1.445 vrouwelijke geregistreerde volwassen dieren onder de door de FAO gestelde norm van 3.000 en heeft hiermee een zeldzame status. Daarnaast is deze populatie onderverdeeld over twee verschillende stamboeken, ongeveer 80% van de zwartblessen staan ingeschreven bij het Nederlands Zwartbles Schapenstanboek (NZS) en 20% van alle dieren staan in het stamboek van de zwartbles fokkersgroep (FG). 

Er is momenteel sprake van enige uitwisseling van fokdieren tussen de twee stamboeken. De afgelopen periode hield dit in dat ongeveer 95% van de NZS dieren geboren werden uit ouderdieren van dezelfde NZS populatie en ongeveer 5% van NZS dieren afkomstig waren uit ouderdieren van het FG stamboek. Andersom heeft ongeveer 35% van de dieren in het FG stamboek, ouderdieren uit de NZS populatie en blijft ongeveer 65% van de FG dieren binnen dit stamboek.  Op basis van de resultaten van de simulaties is het advies om minimaal de huidige uitwisseling tussen de stamboeken in stand te houden.

Waarom twee stamboeken?
Lees meer hierover in de wiki over de zwartblesschapen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier