Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Forse straffen geëist tegen illegale handelaren diergeneesmiddelen

Ingediend door jinke op 21 mei 2019 - 13:40

Het Openbaar Ministerie heeft forse straffen geëist tegen illegale handelaren in diergeneesmiddelen. In totaal vijf verdachten hebben zich volgens het OM niet gehouden aan de regels voor de verkoop van ontwormingsmiddelen voor paarden.

De verdachten werken voor een bedrijf in Langedijk en groothandels in de gemeente Twenterand en Enschede. Het bedrijf in Langedijk beschikt niet over een vergunning om recepten voor de levering van ontwormingsmiddelen uit te schrijven. De bedrijven in Twenterand en Enschede waren daarvan op de hoogte en leverden niettemin de gevraagde ontwormingsmiddelen. Het ging in totaal om 30.000 stuks.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

“Handel in diergeneesmiddelen in strikt gereguleerd, juist omdat het heel veel gevaren met zich mee kan brengen,” zei de Officier van Justitie op 20 mei bij de rechtbank  in Zwolle. Paarden kunnen in de voedselketen terecht komen. Daarom mogen diergeneesmiddelen alleen maar onder hele strikte voorwaarden toegepast en geleverd worden. Een van die voorwaarden is dat er een recept van een dierenarts nodig is. Ontbreekt een degelijk recept, dan wordt het toezicht op deze middelen sterk ondermijnd, zei de officier. Hierdoor kan ook geen toezicht gehouden worden op de vraag of de juiste diergeneesmiddelen in de juiste situatie worden toegediend. Onjuist gebruik, overdosering of zuinigheid lijdt tot resistentie onder dieren tegen bepaalde diergeneesmiddelen, aldus de officier op zitting.

Tegen de leveranciers van de diergeneesmiddelen uit Enschede en de gemeente Twenterand eiste het OM 25.000 euro boete, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk. Tegen de leidinggevenden van de bedrijven eiste het OM een werkstraf van 80 uur. De verdachte uit Langedijk is volgens het OM na de doorzoekingen door de NVWA door blijven gaan met de illegale handel, ondanks bestuurlijke boetes. Ook door de strafrechter werd hij eerder veroordeeld voor overtredingen aangaande diergeneesmiddelen. Op het moment dat zijn vergunning was afgenomen ging hij door met de verkoop. Gelet hierop eiste het OM een gevangenisstraf van 6 maanden, geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast eiste de officier een geldboete van 50.000 euro en een stillegging voor de duur van 1 jaar van de onderneming geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

Uitspraak over twee weken.

Redactie Levende Have/Bron: OM

Advies Levende Have: Op grond van mestonderzoek is gericht ontwormen mogelijk. Dat is beter voor het paard, voor het milieu en voor je portemonnee. Meer weten? Raadpleeg de wiki Worminfecties bij paarden en Mestonderzoek bij paarden

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier