Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fokkers mini-ezels werken samen

Ingediend door jinke op 03 september 2019 - 13:41

Zeven fokkers van mini-ezels zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Doel is een verantwoorde fokkerij van deze kleine ezels. De fokkers willen de registratie in het register van de American Donkey and Mule Society (ADMS) en de National Miniature Donkey Assciation (NMDA) bevorderen.

Inschrijving bij de Vereniging Nederlands Ezelstamboek is volgens de fokkers niet noodzakelijk. Het huidige fokbeleid van de VNE is teveel gericht op het wel of niet gekeurd zijn van fokdieren, vinden ze. Nageslacht van niet gekeurde hengsten komen niet in aanmerking voor registratiepapieren. Ook al beschikken deze dieren over goede eigenschappen en hebben ze een afstamming waarvan minimaal drie generaties bekend zijn. De fokkers vinden dat jammer en niet in het belang van het ras. ''We zijn dan ook van mening dat een ezel met een ADMS-registratie, zonder VNE-papieren, evengoed een uitstekend fokdier kan zijn.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Code
Op de website miniezelfokkers.nl is veel informatie te vinden over de rasstandaard en het fokdoel van de NMDA&ADMS. Ook hebben de fokkers besloten een code te formuleren waaraan iedereen zich dient te houden. Daarin staat onder meer dat ze alleen met mini-ezels fokken die gezond zijn en over een vriendelijk en evenwichtig karakter beschikken. Tevens beloven zij dat er niet gefokt wordt met dieren die een erfelijke afwijking hebben. Ook verplichten ze zich veulens en volwassen dieren alleen in voor een ezel goede omstandigheden te plaatsen, dus met gezelschap van minimaal 1 andere ezel. Ook zijn zij altijd bereid nieuwe ezel-eigenaren van advies te dienen.

Klik hier voor de reactie van de Vereniging Nederlands Ezelstamboek (VNE)

Redactie Levende Have

Klik op het plaatje om naar de wiki over mini-ezels te gaan

mini ezel

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier