Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fokker van minivarkens beschuldigd van illegale praktijken

Ingediend door jinke op 06 september 2019 - 11:30

Een fokker van minivarkens zou illegaal anti-schurft- en ontwormingsmiddelen verstrekken aan haar klanten. Op het mini-varkensforum staan talrijke reacties van houders van mini-varkens die bij deze fokker dergelijke middelen via whatsapp bestellen of hebben besteld.

Uit de reacties valt af te leiden dat iedereen weet om welke fokker het gaat. De fokker zou samenwerken met een dierenarts. Ze verkoopt aan degenen die bij haar een varken afnemen eigengemaakt voer en ''medicijnen''. In enkele reacties wordt kenbaar gemaakt dat de verkoop van ontwormingsmiddelen alleen mag op voorschrift van een dierenarts. 

Poeders en spuiten
De middelen die de fokker verstrekt, bestaan uit poeders en spuiten. ''Ook geeft zij vloeibaar spul mee in spuitjes zonder naald, die je dan zelf maar moest zetten'', aldus een van de reacties. Onduidelijk is of de middelen nep zijn, of dat het om omgekatte ontwormingsmiddelen gaat. Een van de klanten van de fokker geeft aan inmiddels gestopt te zijn met het afnemen van de middelen.  ''Wij hebben de middelen bij de aankoop van ons Rosie meegekregen en moesten deze telkens bijbestellen wanneer we voer kochten. Het voer bestel ik nog, maar voor de rest hebben wij een goede dierenarts.''

Een van de houders van een minivarken maakt melding van een andere fokker, die volgens hem wel correct handelt. ''Ik bestel ook bij de fokker de entingen en rustgevend middel. Stressnill om de hoefjes te doen. Ik mag het gewoon bij naam noemen. Met het geld over maken. Voer koop ik zelf, wel op advies van de fokker. Magere paarden muslie. Ik heb nooit problemen.ik bel en app de fokker geregeld. Goed contact dus. En is zeer begaand met mijn varken wat ik bij hem 3 jaar geleden heb gekocht.mocht ik iets nodig hebben of ik twijfel of ik dat nodig heb bel ik hem en stuur ik foto's zo dat hij kan oordelen. Tot op heden heeft hij mij altijd zeer goed geholpen. En niet duur. Maar ik lees al dat het niet om de zelfde fokker gaat. Mijn fokker haalt alles bij zijn dierenarts. Dat briefje krijg ik ook mee met de entingen per post. Dus ik weet wat ik geef alles staat op papier. Ik hoop dat de fokker waar jullie het over hebben wordt aan gepakt dit kan en mag niet.''

Regelgeving diergeneesmiddelen
Al in 2008 is een aantal voorheen vrij verkrijgbare middelen receptplichtig geworden. Het gaat hierbij om anti-wormmiddelen, middelen tegen parasieten, huidinfecties en schimmels, pijnstillers en kalmeringsmiddelen (sederingsmiddelen). De nieuwe maatregel geldt alleen voor landbouwhuisdieren: runderen, geiten, schapen, pluimvee, paarden en varkens. De middelen vallen in de categorie URA (Uitsluitend op Recept Afleveren). Mochten de beschuldigingen aan het adres van de fokker op waarheid berusten, dan is deze en ook de dierenarts die daaraan meewerkt strafbaar. Er worden immers middelen verstrekt zonder dat de dierenarts een diagnose stelt en de dieren waarvoor de middelen bedoeld zijn ook kent.

Redactie Levende Have

Advies van Levende Have: wil je je varken ontwormen? Vraag je dierenarts dan eerst om mestonderzoek te doen. Waarschijnlijk is ontwormen niet eens nodig. Preventief ontwormen zonder mestonderzoek werkt alleen maar resistentie in de hand.
 
Zie verder wiki Regelgeving diergeneesmiddelen

Eerder bericht:
Forse straffen geeist tegen illegale handelaren diergeneesmiddelen

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier