Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fokken op korte staarten bij schapen valt tegen

Ingediend door jinke op 19 juli 2018 - 10:56

Het lukt niet om binnen de gestelde termijn van 20 jaar de staarten van drie schapenrassen via een fokprogramma in te korten. Het fokprogramma voor zowel de Suffolk en Clun Forest is goed onderweg, het fokprogramma voor de Hampshire Down moet nog sterk verbeteren, aldus onderzoekers van Wageningen Universiteit.

Tien jaar geleden is er een coupeerverbod ingesteld. Genoemde rassen kregen een vrijstelling omdat deze schapen dik bewolde staarten hebben en daardoor een verhoogd risico lopen op myiasis. De vrijstelling werd verleend op voorwaarde dat fokkers zouden toewerken naar aanzienlijk kortere staarten. Het fokprogramma had echter een beperkt resultaat: de Suffolk en Clun Forest lammeren worden nu met gemiddeld 2 cm kortere staarten geboren dan 5 jaar geleden. Bij deze rassen is nog een lichte verbetering mogelijk. Bij de Hampshire Down moeten nog altijd maatregelen worden genomen worden om een meetbaar resultaat te krijgen, aldus het rapport ''Evaluatie fokprogramma voor kortere staarten bij schapenrassen met ontheffing van het coupeerverbod''.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Omdat de gestelde termijn van 20 jaar niet haalbaar blijkt, is er in het onderzoekrapport ook aandacht voor de vraag bij welke staartlengte een normale verzorging myasis afdoende voorkomt. ''De relatie tussen gevoeligheid voor myasis en staartlengte is niet een op een: met extra zorg om de staarten schoon te houden kan myasis ook worden voorkomen. Toch is dit geen reden om dan maar te stoppen met deze fokprogramma’s, want schapen van deze rassen zouden dan afhankelijk blijven van een bovengemiddeld niveau van verzorging. De vraag is dus bij welke staartlengte een normale verzorging myasis afdoende voorkomt. Als die lengte is bereikt kan de ontheffing van het coupeerverbod ingetrokken worden.''

Redactie Levende Have/ Op de foto een Suffolk schaap met een gecoupeerde staart

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier