Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fipronil mogelijk ook bij hobbypluimvee

Ingediend door jinke op 12 augustus 2017 - 20:01

Fipronil is mogelijk ook terecht gekomen bij particulieren die hobbypluimvee houden. Het zou via het middel Bytecontrol in het lichaam van de kippen terecht zijn gekomen. 

Dat meldt de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen. Volgens de krant zouden er afgelopen week op elf adressen in Belgie en acht in Nederland huiszoekingen zijn gedaan. Het middel Bytecontrol was afkomstig van Poultry Vision, dezelfde firma die onder verdenking staat van het leveren van het met fipronil vervuilde Dega-16 aan het Nederlandse bedrijf Chickfriend. In Belgie is een dierenkliniek op de aanwezigheid van Bytecontrol gecontroleerd, evenals een dierenwinkel in Arendonk.

Op de verpakking van Bytecontrol staat niet dat fipronil een van de bestanddelen is. ''Op de bijsluiter staat biologisch. Maar het werkte zo goed dat er zo goed als bijna zeker fipronil in moet zitten'', zegt een dierenarts uit Kasterlee in de Gazet van Antwerpen.

Op internetfora worden door hobbypluimveehouders veelvuldig meldingen gedaan van het gebruik van Frontline in de strijd tegen bloedluis. Eric van Geloof, pluimveedierenarts van het Veterinair Centrum Someren,  propageert op de website van Landleven het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, maar hij noemt daarbij geen Frontline of Bytecontrol. Hij heeft het over twee toegelaten middelen: Elector en Byemite.

Op onze eigen website van Levende Have wordt gepleit voor een aanpak waarmee je bloedluizen onder controle kunt houden (zie dossier bloedluis). We zijn geen voorstander van het gebruik van insecticiden. De aanpak van bloedluizen vergt geduld en doorzettingsvermogen. Helemaal weg krijg je ze nooit. En ze komen altijd weer terug. Met behulp van de bloedluistest (een kunststof pijpje met een simpel opgerold kartonnetje waarin de bloedluizen zich schuil kunnen houden) ben je er op tijd bij.

Klik hier voor het dossier over bloedluis

Redactie Levende Have

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour