Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Europees Parlement: versoepel de beschermde status van de wolf

Ingediend door jinke op 25 november 2022 - 10:11

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen die beoogt de huidige beschermde status van de wolf te versoepelen. Een meerderheid van het parlement wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de verspreiding van wolven, de toename van populaties en de schade die deze dieren veroorzaken. 

Zodra de gewenste staat van instandhouding is bereikt, zou de beschermde status van de wolf kunnen worden aangepast, aldus de 306 Europarlementariërs die voor de resolutie hebben gestemd. De staat van instandhouding is volgens hen op Europees niveau al bereikt. In de 27 lidstaten verblijven op dit moment naar schatting 19.000 wolven. Ook roept de de resolutie lidstaten op om tot een wetenschappelijke onderbouwing te komen van ''best beschikbare technieken'' waarmee vee kan worden beschermd tegen aanvallen van de wolf.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Dierenwelzijnsorganisatie Human Society International/Europe, actief onder meer op het gebied van in het wild levende dieren, spreekt van een ''georkestreerde'' lobby van landbouw en jacht. Directeur dr.Joanna Swabe stelt vast dat maandenlang lobbyisten aan het werk zijn geweest om de wolf op de Europese politieke agenda te krijgen. In plaats van aan de beschermde status van wolven te tornen is het beter veehouders in staat te stellen samen te leven met wolven en andere in het wild levende grote vleeseters. Dat betekent veehouders helpen bij de bescherming van hun dieren en schade voor 100% compenseren.

Redactie Levende Have/Foto pixabay
 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier