Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

EU wil risico's hoogpathogene vogelgriep verder beperken

Ingediend door jinke op 21 augustus 2018 - 19:45

De EU heeft een nieuw besluit genomen over maatregelen ter voorkoming van hoogpathogene vogelgriep. De maatregelen zijn met ingang van 10 augustus van kracht en hebben vooral gevolgen voor landen die het tot dusver niet zo nauw namen met preventie van vogelgriep. Voor Nederland verandert er niet veel.

Met het besluit draagt de EU lidstaten op gebieden met een hoog risico aan te wijzen. In die gebieden moeten maatregelen worden getroffen die het risico op overdracht van het hoogpathogene vogelgriepvirus van wilde vogels op pluimvee voorkomen. Opmerkelijk is het verbod om ganzen en eenden samen te houden met pluimvee bij een verhoogd risico op insleep van het virus. Het is echter aan de lidstaten om te bepalen of dit verbod echt nodig is.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het besluit - dat overigens geen onderscheid maakt tussen commercieel en hobbymatig gehouden pluimvee - heeft een hoog ''nee-tenzij'' gehalte. Zo is het houden van pluimvee in de open lucht verboden. Het houden van pluimvee in de open lucht blijft echter toegestaan als het pluimvee met netten, daken of horizontale weefsels of door andere passende middelen beschermd is tegen contact met wilde vogels. Het alternatief waarbij pluimvee binnenshuis of onder een afdak voer en water wordt gegeven is ook voldoende. Als de toegang van wilde vogels maar in voldoende mate wordt afgeschrikt en wordt voorkomen dat wilde vogels met voor het pluimvee bestemd voeder of water in contact komen.

Het gebruik van watervoorzieningen voor pluimvee in de open lucht, zoals vijvers, is in hoog risico-gebieden in principe ook verboden, tenzij deze vanwege dierenwelzijn vereist zijn en de dieren voldoende tegen wilde vogels worden afgeschermd.

Als in een hoog risico gebied een verhoogd risico bestaat op insleep en verspreiding van hoogpathogene vogelgriep, dan moeten de lidstaten overgaan tot handhaving van de maatregelen. Dan geldt er ook een tentoonstellingsverbod, ''tenzij het risico op verspreiding van virus tot een minimum wordt beperkt.''

Nederland heeft een regio-indeling gemaakt voor de vogelgriep. In 2018 zijn de regio's 8,11,17, 18,19 en 20 aangemerkt als regio's waarin de ophokplicht eerder werd beeindigd dan in de overige regio's.

vogelgriep regios

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier