Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

EU: verplichte registratie kleine aantallen pluimvee

Ingediend door jinke op 06 september 2019 - 15:30

De EU voert een verplichte registratie in van kleine aantallen pluimvee. Dat staat in de nieuwe Europese Dier Gezondheids Verordening (DGV) die per 21 april 2021 ingaat. Lidstaten mogen wel een uitzondering maken voor bepaalde groepen.

Naast de registratie-eis voor kleine aantallen pluimvee, komen er ook eisen voor hommels, bijen en kameelachtigen, zoals alpaca's en lama's. Dit schrijft landbouwminster Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. ''Nederland heeft bij de totstandkoming van deze nieuwe regelgeving tegen deze eisen gepleit, maar kreeg hierbij weinig steun van andere lidstaten en de Europese Commissie'', aldus Schouten. ''De EC gaf daarbij aan dat ze lidstaten wel kan toestaan om uitzonderingen op deze verplichtingen toe te staan. De uitvoeringshandeling die deze uitzonderingen mogelijk maakt bereidt de Europese Commissie momenteel voor. Ik zet mij er bij de EC voor in dat het mogelijk wordt om uitzonderingen te maken op die verplichtingen die tot onevenredige belasting van de houders leiden.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Nederland kent nu een registratieplicht voor houders van meer dan 250 kippen, ganzen, kalkoenen etc. Ze noemt de nieuwe registratie-eis een maatregel die weinig bijdraagt aan het bereiken van een hoger niveau van diergezondheid. Houders van alpaca's, lama's, hommels en bijen hebben tot dusver helemaal niets te maken gehad met registratie-eisen.

Paarden
Vanaf 21 april 2021 zal het volgens dezelfde Europese Dier Gezondheids Verordening ook verplicht zijn het adres te registreren waar paarden verblijven. Op die manier wordt een koppeling mogelijk tussen het paard, de houder en de locatie. Voor deze verplichte registratie worden geen uitzonderingsmogelijkheden aangekondigd. 
Nederland zal de nieuwe regels opnemen in de Wet Dieren die op 21 april 2021 in werking treedt. Ze verwacht de aanpassingen van de Wet Dieren komend voorjaar naar de Tweede Kamer te sturen.

Redactie Levende Have
 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier