Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Escalatie rond de wolf dreigt in België

Ingediend door jinke op 20 september 2021 - 14:51

Recente gevallen van dode schapen, koeien en Shetlandpony's hebben de discussie over de wolf in België doen escaleren. Bijzondere rol spelen topruiters Jos Lansink en Ludo Philippaerts. Zij willen dat de overheid actie onderneemt. 

De paardenhouderij van Lansink ligt op 500 meter van de plek in de Vlaamse provincie Noord-Limburg waar een koe mogelijk slachtoffer werd van een wolf. De stoeterij Dorperheide van de familie Philippaerts ligt een paar kilometer verder.

In het Vlaamse Noord-Limburg leeft één koppel, met twee volwassen jongen van een jaar oud en vijf grotere welpen die dit jaar zijn geboren. De dieren zorgen voor nogal wat ophef. Koeien-, schapen- en paardenhouders lijken elkaar nu te vinden in een gezamenlijke strijd tegen de wolf. Ook PaardenPunt Vlaanderen, doorgaans gericht op voorlichting aan paardenhouders en niet op belangenbehartiging, vraagt om structurele oplossingen.

''De paardenhouders uit de regio leven in angst. Is dit wat de maatschappij wil? Nu ook paarden en runderen op het menu van de wolf blijken te staan, is er bij de paardenhouders geen draagvlak meer om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren en wordt dringend gevraagd dat er maatregelen genomen worden. Met geld valt het verlies van een paard of pony niet zomaar te vergoeden. Voor vele eigenaars betekenen ze een belangrijk gegeven in hun leven. De emotionele waarde van hun lievelingsdier valt niet in geld uit te drukken.'' 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Preventieve maatregelen kunnen op weinig steun rekenen. ''Wolf-fences zijn duur, zeker voor weides van grote dieren'', aldus PaardenPunt. ''Het kan niet de bedoeling zijn om alle weilanden voor tal van dieren, waaronder volwassen paarden en runderen, over de volledige omtrek wolf-proof te maken. Dat is ook niet wenselijk omdat op die manier migratie van andere dieren door het Vlaamse landschap bemoeilijkt zou worden. Paarden en runderen op beperkte wolf-proof gemaakte oppervlaktes gaan houden is evenmin realistisch. PaardenPunt Vlaanderen vraagt dringend structurele oplossingen om het door wolven veroorzaakt mensen- en dierenleed te stoppen.''

Boerenbond, Landelijke Gilden, BWP, Landelijke Rijverenigingen (LRV) en Paardensport Vlaanderen dringen aan op ''herlocalisatie''. “De situatie is onhoudbaar. Er werd heel wat krediet gegeven aan de wolf in Vlaanderen, maar na twee jaar moet men de vraag durven stellen of de wolf wel thuishoort in ons dichtbevolkt gebied. Het verplaatsen van een (probleem)wolf naar een ander leefgebied in Europa, waar dit dier wél de ruimte zal hebben die het nodig heeft, dient hierbij onderzocht en overwogen te worden”, stellen deze organisaties in een persbericht.

Vlaams minister van leefmilieu Zuhal Demir lijkt daar vooralsnog niet op in te willen gaan. Zij wil mensen nog actiever overtuigen om in een omheining te investeren, meldt Het Belang van Limburg/Vilt.be. De wolf is een beschermde diersoort en Europa laat niet toe ze uit de natuur te verwijderen. Verschillende lidstaten werden daar al voor veroordeeld door het Europees Hof. ''We gaan met de wolf moeten leren samenleven."

Het Laatste Nieuws laat de Vlaamse onderzoeker Bjorn Mols (33) van de Rijksuniversiteit Groningen aan het woord. Hij adviseert: zorg voor voldoende bescherming van dieren als schapen, geiten, herten en andere mogelijke prooidieren van de wolf. ''We weten dat een wolf maximaal 4kg vlees per dag nodig heeft. In principe volstaat dus een ree of een klein everzwijn, waar er voldoende van zijn in hun leefgebied, voor een roedel. Maar als het gemakkelijker is om een onbeschermd schaap te pakken, zal een wolf dat ook doen. Het volstaat dus om het de wolven duidelijk te maken dat schapen ‘moeilijke’ prooien zijn - door middel van stroomstoten om hen eens goed te laten schrikken - om dat te voorkomen.
 
Deze week is er een demonstratie op initiatief van een veehouder uit de aan Nederland grenzende gemeente Oudsbergen. Actievoerders willen dat het dier dat verantwoordelijk wordt geacht voor het doden van vee wordt aangemerkt als een ''probleemwolf'', zodat verplaatsing of bejaging mogelijk is.

Update 30 september
Opnieuw wordt er in Oudsbergen melding gemaakt van een dode pony. In de media wordt gesproken over meerdere wolven die het dier te grazen zouden hebben genomen. Het is opvallend hoezeer de pony is aangevreten. Dat het om een wolf of om meerdere wolven gaat, is nog niet door DNA-onderzoek bevestigd. Op vilt.be staan een foto en een video van TV Limburg. “We vermoeden dat ze het dier meer dan 100 meter door de weide hebben gesleurd. De sleepsporen, het bloed, ingewanden en beenderen liggen overal verspreid,'' aldus de eigenaar. De omheining van de wei waarin de pony liep was niet wolfproof. Die bestond uit vier draden prikkeldraad en een stroomdraad. De Vlaamse regering komt waarschijnlijk binnenkort met geld voor wolfwerende omheiningen voor houders van koeien en paarden. De totale kosten van een nieuwe subsidieregeling worden op 728.000 tot 828.000 euro per jaar geraamd. De Vlaamse regering budgetteerde 600.000 euro voor 2021 (Bron: Vilt.be).
Ook Paardenpunt Vlaanderen mengt zich weer in de discussie: ''Met geld valt het verlies van een paard of pony niet zomaar te vergoeden. Voor vele eigenaars betekenen ze een belangrijk gegeven in hun leven. De emotionele waarde van hun lievelingsdier valt niet in geld uit te drukken. Wolf-proof fences zijn duur, zeker voor weides van grote dieren. Het kan niet de bedoeling zijn om alle weilanden voor tal van dieren, waaronder paarden en runderen, over de volledige omtrek wolf-proof te maken. Dat is ook niet wenselijk omdat op die manier migratie van andere dieren door het Vlaamse landschap bemoeilijkt wordt. Paarden en runderen op beperkte wolf-proof gemaakte oppervlaktes gaan houden is evenmin realistisch.''

Redactie Levende Have

Dossier

Comments

Ingediend door Anoniem op 13 oktober 2021 - 07:09

Mensen moeten niet zo piepen, als je beesten hebt moet je ervoor zorgen en als dat betekent dat je je hekwerk moet aanpassen dan is dat maar zo en doe je dat niet dan bestaat de kans dat de wolf langskomt. En begrijp me goed ik heb zelf ook Shetlandpony's maar de wolf hoort hier thuis, daar is geen discussie over mogelijk.

Even een disclaimer, ik heb het hele stuk niet eens gelezen hoor wordt gewoon moe van die hele discussie. En er zijn natuurlijk meer methoden om je dieren veilig te houden denk aan honden om de wolven te verjagen, en ganzen en ezels voor alarmering. Hier is een boer in de buurt die heeft twee ezels bij zijn kudde jonge koeien, en nog een boer heeft zo'n grote hond bij zijn schapen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier