Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Erkenning voor stamboek klassiek Gelderlander paard

Ingediend door jinke op 03 augustus 2019 - 11:42
Klassiek Gelderlander paard

Het Klassiek Paarden Stamboek (KPST) is erkend door de overheid als stamboek voor het klassiek Gelderlander paard. Daarmee hebben fokkers die zich jaren hebben ingezet voor het behoud van het Gelders paard, eindelijk loon naar werken gekregen. Dit is volgens het KPST vooral te danken aan de inzet van  de kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Maurits von Martels (CDA).

De naam ''Gelders paard'' mag overigens niet door het stamboek worden gebruikt. Die blijft door een gerechtelijke uitspraak voorbehouden aan het KWPN, het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek. De initiatiefnemers van het KPST vonden en vinden echter nog steeds dat het KWPN zich onvoldoende inzet voor het behoud van het authentieke ras. ''Het KWPN is erkend als moederstamboek voor Gelderse paarden, die lijken op een Gelders paard maar waarbij een Gelderse bloedvoering er niet toe doet. Bij het KPST is de bloedvoering essentieel voor de vraag of een paard tot het ras behoort'', aldus het bericht op de website van KPST.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Door de erkenning als stamboek, mag het KPST paspoorten uitgeven met afstammingsgegevens. Dit is met name van belang voor instandhouding van de bloedlijnen en erfelijke eigenschappen van een zeldzaam huisdierras, aldus KPST. Eigenaren van paarden met nog veel Klassiek Gelderlander bloed in de afstamming, worden opgeroepen om zich te melden. Voor vragen hierover kunnen zij contact opnemen met Anton van Lijssel, tel 0493-342350, e-mail lijssel @ iae.nl.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:
Gelders paard: minister Schouten zegt iets anders dan ze schrijft

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier