Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Er is weer vogelgriep: uitloopbedrijf in Zeeland

Ingediend door jinke op 13 oktober 2017 - 09:04

Bij het uitloopbedrijf La Solitude in het Zeeuwse Sint Philipsland heerst vogelgriep. Het gaat om de laagpathogene variant H5N2. Het bedrijf met 42.000 leghennen ligt op 250 meter van open water.

Het ministerie van Economische Zaken maakt bekend dat alle dieren worden gedood. De laagpathogene variant van het H5-virus kan namelijk veranderen in een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Er is een vervoersverbod ingesteld in een 1-kilometerzone rond het bedrijf aan de Hogeweg.

De leghennen van het bedrijf hebben een uitloop tot aan het open water van de Slaak. Het is bekend dat de mogelijkheid tot contact met wide watervogels het risico op een uitbraak van vogelgriep aanzienlijk verhoogt. Toch krijgen bedrijven in Nederland nog altijd vergunningen om in dergelijke riskante gebieden legkippen met vrije uitloop te houden.

Wil je iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun Levende Have

Gemiddeld zijn er circa 10 tot 30 gevallen van laagpathogene van vogelgriep per jaar.  In 2016 werden echter verschillende bedrijven positief getest op hoogpathogene vogelgriep. In de periode 9 november 2016 tot en met 19 april 2017 zijn er acht pluimveebedrijven en één commerciële vogelhandelaar met vogelgriep besmet en in totaal zijn 15 bedrijven geruimd. Uit onderzoek bleken deze introducties gelinkt te zijn aan wilde trekvogels. De vogeltrek komt rond november veelal op gang, dit is afhankelijk van weersomstandigheden.
De gevolgen van een uitbraak met hoogpathogene vogelgriep kunnen aanzienlijk zijn, ook voor de hobbymatige houders. Er volgt dan weer een afschermplicht. Dat is nu nog niet aan de orde.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier