Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Er komt maar geen eind aan misstanden op maneges

Ingediend door jinke op 05 juni 2018 - 11:10

Er komt maar geen eind aan misstanden op maneges. Ondanks initiatieven vanuit de Sectorraad Paarden is het met het dierenwelzijn op deze bedrijven nog altijd droevig gesteld, signaleert de Stichting Dier & Recht. Minister Schouten wil niet ingrijpen.

Ruim 80 procent van de manegepaarden kampt met één of meerdere welzijnsproblemen gerelateerd aan de leefomstandigheden, aldus het rapport van de stichting dat na een recente inspectie bij 53 maneges - waarvan 46 in Nederland en 7 in Vlaanderen - is opgesteld.

Iets bestellen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Op maneges 44 van de 53 maneges blijkt het welzijn van de paarden onvoldoende of slecht. Dit komt onder andere doordat de paarden nauwelijks langdurige relaties met elkaar kunnen aangaan. Verder zijn er te weinig momenten dat ze vrij mogen loslopen, zoals in een weiland of paddock (omheinde buitenruimte). Ook de hygiëne in de stal, en de kwaliteit en wijze van aanbieden van het voer zijn nogal eens beneden de maat.

Bij ruim 80 procent van de maneges staan de paarden in individuele kleine boxen. Dier&Recht constateert dat het zelfregulerend vermogen van de sector tekortschiet en dat er op korte termijn specifieke wetgeving voor paarden moet worden ingevoerd. Het door de Dierenbescherming opgestelde Paardenbesluit zou een goed begin kunnen zijn. 

Minister Schouten van landbouw ziet in het rapport geen aanleiding om in te grijpen. Ze deelt de conclusies van Dier&Recht niet en blijft vertrouwen op het vermogen van de paardensector om daar waar nodig zelf orde op zaken te stellen, zo laat ze in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Redactie Levende Have

Ruim vijf jaar geleden bracht de Stichting Levende Have de glossy Paard en welzijn uit, met tal van tips om het welzijn van paarden te verbeteren.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier