Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Einde ingrepen bij pluimvee komt in zicht

Ingediend door jinke op 28 maart 2021 - 11:23
Haan met sporen

Er komt een einde aan ingrepen bij pluimvee. Op 1 september van dit jaar treedt het verbod in werking op het verwijderen van de achterste teen bij hanen. (Zie onder voor de actuele stand van zaken).

Al eerder werd het verwijderen van sporen van hanen verboden, alsmede het korter maken van snavels bij alle pluimvee, het leewieken van alle vogels, dus ook van kippen, en het verwijderen van kammen bij hanen. De ingrepen mogen niet langer worden uitgevoerd en het is ook verboden om dieren te houden die deze ingreep hebben ondergaan. 

Veel ingrepen die nu verboden zijn of worden, waren bedoeld om te voorkomen dat kippen elkaar verwonden. Omdat veel van die verwondingen vermijdbaar zijn, is besloten niet langer het dier via ingrepen aan te passen aan de omstandigheden, maar de omstandigheden zoveel mogelijk aan te passen aan het dier of andere preventieve maatregelen te treffen. Ook is er gezocht naar mogelijkheden om via fokkerij dieren zodanig aan te passen dat ingrepen niet meer nodig zijn.

Steun het verzoek om vaccinatie van hobbypluimvee tegen vogelgriep. Klik hier

Omdat dit een proces van jaren is, werden besluiten over het beëindigen van ingrepen vele keren uitgesteld. Maar eens komt het moment dat ook ingrepen die nog mogelijk waren, niet langer zijn toegestaan. Geldt vanaf 1 september 2021 een verbod op het verwijderen van de achterste teen bij hanen en kalkoenen, in 2023 wordt het inkorten van snavels bij een groot aantal categorieën bedrijfspluimvee en kalkoenen definitief verboden.

Voor hobbypluimveehouders is vooral het verbod op leewieken en het verwijderen van sporen bij hanen een probleem. Het verbod op leewieken is te ondervangen door kortwieken, hetgeen wel is toegestaan. Een verbod op het verwijderen van sporen en tenen van hanen is voor hobbypluimveehouders minder eenvoudig op te lossen. Net als in de kippenindustrie hebben ook hobbypluimveehouders te maken met hennen die gewond raken door hanen die zich bij het betreden vastgrijpen met hun poten. Wat helpt is het aantal hennen per haan vergroten, van een paar naar minimaal zes. Helpt dat niet, doe je hennen dan een dekje om. Deze zijn via internet onder de zoekterm kippenzadel verkrijgbaar.

Laatste nieuws 30 augustus 2021:
Voor het verbod op het verwijderen van de achterste teen bij hanen in de vermeerderingssector is door landbouwminister Schouten een vrijstelling verleend tot 1 januari 2023. Dit naar aanleiding van een advies van de stuurgroep ingrepen pluimvee. Het intact laten van de achterste teen veroorzaakt teveel schade bij de hennen die door hanen worden betreden. Schouten maakt dat in een brief aan de Tweede Kamer bekend. Daarin verwijst ze ook naar de gewijzigde Wet Dieren, die het sinds kort niet langer toestaat dat dieren door middel van ingrepen worden aangepast aan het systeem waarin ze worden gehouden. ''In en naar aanleiding van het debat met uw Kamer over het amendement en de impact daarvan op de praktijk van het houden van dieren zal moeten worden bezien of verdere verlenging wenselijk en mogelijk is.''

Redactie Levende Have/bron: rvo.nl/Foto Wikimedia commons

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier