Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eikenprocessierups gevaar voor dieren in de wei

Ingediend door jinke op 02 juli 2019 - 14:02
Eikenprocessierups

Eiken in of op de perceelsgrens van weilanden kunnen een gevaar vormen voor grazers door de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Steeds meer eiken in Nederland zitten vol met deze kriebelende en harige beestjes.

Na contact met de haren van de eikenprocessierups kunnen binnen een paar uur klachten ontstaan:

  • hevige jeuk,
  • bultjes,
  • blaasjes,
  • roodheid en ontsteking

Ook de ogen kunnen rood en dik worden of ontstoken raken.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Wanneer schapen, geiten, paarden, en runderen grazen in de buurt van eiken waarop de rupsen zich bevinden, kunnen ze de haren binnen krijgen. Dat gebeurt ook wanneer ze hooi eten dat afkomstig is van een ''besmet'' weiland.
De GD adviseert: ''Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als u enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw dier ziet en u vermoedt dat het veroorzaakt zou kunnen worden door de processierups is het belangrijk de mond meteen zoveel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen, zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt. En neem contact op met uw dierenarts, zodat hij u kan adviseren over een eventuele behandeling.''

Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups
Contact met de eikenprocessierups kan worden voorkomen door de eiken rond een weiland te verwijderen. Dat is de meest rigoureuze maatregel. Je kunt ook zorgen voor voldoende natuurlijke vijanden door roofvliegen en -wantsen, gaasvliegen en sluipvliegen en -wespen te lokken. Een deel van deze insecten heeft de eikenprocessierups op het menu staan. Een ander deel dient als voedsel voor kauwtjes, mezen, mussen en grootoorvleermuizen, die ook graag deze rups eten. De huidige plaag is voor een deel een gevolg van de monocultuur op het platteland. Wanneer je planten rond eikenbomen neerzet die natuurlijke vijanden aantrekken, zoals scherm- en vlinderbloemigen, herstel je het natuurlijke evenwicht.

Redactie Levende Have/Foto Wikimedia Commons

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier