Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eigen oormerk kan bij schaap of geit van ander UBN

Ingediend door jinke op 27 juni 2011 - 16:23

Ook al kan het officieel niet, het is wel mogelijk: een eigen oormerk inbrengen bij een schaap of geit, afkomstig van een andere houder. Volgens de regels kan er bij verlies van een oormerk bij een dier dat op een ander UBN is geboren, alleen een nieuw merk worden aangebracht van dat oorspronkelijke UBN.

Deze regel stamt nog uit de tijd dat het UBN op het oormerk stond. Het ministerie van EL&I is er nog niet aan toe gekomen om deze regel te wijzigen en het dierhouders mogelijk te maken een schaap of geit te hermerken met een merk dat gerelateerd is aan het eigen UBN.

Gijsbert Six van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten probeerde het toch om een eigen merk toe te voegen aan een geit dat op zijn UBN staat geregisteerd, maar dat afkomstig is van een ander UBN. Hij ontdekte dat het wel degelijk mogelijk is een merk uit de eigen voorraad te gebruiken en een ''vervangend merk melding'' te doen. ''Er verschijnt weliswaar de opmerking: ''de merkvervanging mag alleen op het geboortebedrijf plaatsvinden'', maar als je klikt op vastlegging melding, dan accepteert het systeem uiteindelijk de ingevoerde gegevens'', aldus Six.

Redactie Levende Have/ Bron: Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier