Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eerste stappen richting vaccinatie dierentuinen gezet

Ingediend door jinke op 08 december 2022 - 11:11

Het ziet ernaar uit dat voor vogelgriep gevoelige dieren in dierentuinen als eerste zullen worden ingeënt. In januari komt daarover meer duidelijkheid. Landbouwminister Adema heeft aangegeven dat hij deze vaccinatie mogelijk wil maken.

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen is in gesprek met het ministerie van LNV om te kijken welk vaccin het beste kan worden toegepast. Verschillende diersoorten zouden baat kunnen hebben bij verschillende vaccins. Het ministerie kan toestemming geven voor een bepaalde categorie dieren, aldus Wineke Schoo, directeur van de vereniging en parkmanager van Burgers Zoo. Er moet wel zekerheid bestaan dat een vaccin werkt tegen het heersende griepvirus H5N1. Schoo wijst erop dat een struisvogel een ander dier is dan een kip. De testen met een drietal vaccins worden op dit moment uitgevoerd op kippen.

Steun de oproep voor vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen heeft al in maart 2022 gevraagd om vaccinatie tegen vogelgriep. Volgens de Europese regelgeving is het toegestaan om dieren in dierentuinen in te enten tegen vogelgriep. Maar het mag niet zo maar in elke dierentuin. Alleen zogeheten geconsigneerde inrichtingen met een bepaalde veterinaire status komen daarvoor in aanmerking. ''Onze dierentuinen hebben die status'', aldus Schoo. Ook niet toegelaten vaccins mogen in dergelijke dierentuinen worden gebruikt bij specifieke siersoorten.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier