Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eerste helft 2021 vier damherten en 26 schapen gedood door wolf

Ingediend door jinke op 23 juli 2021 - 10:19

In de eerste helft van dit jaar hebben wolven voor zover bekend in totaal vier damherten en 26 schapen gedood. De schade deed zich voor in de provincies Drenthe, Driesland, Gelderland, Brabant en Limburg.

De meeste slachtoffers vielen in Nederweert. Daar is in totaal van 6 schapen en vier damherten vastgesteld dat ze gepakt zijn door een wolf.
De monitoring van wolven over de periode februari tot en met april laat zien dat de gevestigde wolf GW1625m is waargenomen op de Groote Heide, het gebied tussen Weert en Eindhoven. De wolf wordt hier nog steeds vastgelegd op wildcamera’s. Ook worden diverse andere sporen zoals keutels gevonden die wijzen op de aanwezigheid. In vijf gevallen in zowel Noord-Brabant als Limburg kon dit individu op basis van DNA worden vastgesteld: vier keer op basis van een aanval op schapen en één keer op basis van een keutel, zo meldt BIJ12. In het gebied van de Groote Heide zijn zogenaamde BouWatch's ingezet. Dit zijn hooggeplaatste camera's die een groter gebied kunnen overzien.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Eind april is er voor het eerst een wolf gesignaleerd in provincie Zeeland, aldus BIJ12. De wolf is Nederland via België binnengekomen en werd gedurende enkele dagen gespot in zowel West-Brabant als Zeeland. Daarna is hij weer teruggekeerd naar Vlaanderen. Naast de waarnemingen in Groningen en Drenthe zijn de wolven in de bekende leefgebieden onverminderd aanwezig. Op de Noord-Veluwe zijn  opnieuw welpen geboren binnen de daar gevestigde wolvenroedel. Dit is het derde opeenvolgende jaar dat er op de Noord-Veluwe voortplanting is vastgesteld. De aanwezigheid van de wolf op de Midden-Veluwe is in deze periode ook weer aangetoond.

Van de op 6 maart doodgereden wolf bij Ede is vastgesteld dat het inderdaad om de - tot dan toe - officieel op de Zuidwest-Veluwe gevestigde wolf GW1729f ging. Voor de overige gekleurde wolven (GW1490m, GW1954m, GW2087m, GW2088m, GW2089m en GW2090f) geldt dat zij niet officieel gevestigd zijn. Ze zijn nog niet 6 maanden of langer aanwezig. Afgaande op de cijfers van BIJ12 waren er eind april acht wolven actief in Nederland (de Zeeuwse wolf meegeteld). Het vermoeden bestaat dat de plaats van de aangereden GW1729f is ingenomen door een andere wolvin. ''Op basis van uiterlijke kenmerken is vastgesteld dat relatief kort na het overlijden van GW1729f in maart 2021, een andere vrouwelijke wolf zich heeft gevoegd bij GW1490m. Het is nog onduidelijk welke wolf dit is, wat haar herkomst is en waar ze momenteel verblijft.'' 

Redactie Levende Have/Foto: Pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier