Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eerste Brabantse trekpaarden slagen voor examen

Ingediend door jinke op 14 juni 2019 - 10:31
Brabants trekpaard

Trekpaardenvereniging, fokkers en de provincie Vlaams Brabant zetten zich in voor het behoud van het Brabants trekpaard. Ze willen dat de paarden vooral weer gaan doen waar ze goed in zijn. Met een bekwaamheidsproef voor zowel paard als menner kan worden aangetoond dat ze geschikt zijn voor de recreatieve sector. Onlangs zijn de eerste paarden geslaagd voor dit examen.

Samen met de trekpaardenverenigingen en -gebruikers zijn drie traditionele trekpaardentechnieken geselecteerd: het mennen op kordeel (het besturen van het paard met één leidsel en op stem), het ploegen met een Brabantse wentelploeg en het boomslepen. Al deze functies zijn toepasbaar in duurzame landbouw en bosbeheer, aldus betrokkenen.

Iets bestellen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have
 
Ook het recreatief gebruik van trekpaarden biedt het ras toekomstperspectief. Daarom ontwikkelde de provincie Vlaams-Brabant, samen met de vzw's Trekpaardenvereniging Den Brabander en De Vlaams-Brabantse fokkers, de bekwaamheidsproef. Die test behendigheid en gehoorzaamheid van het paard en de aansturingscapaciteiten van de menner.

Binnenkort gaat er een website online waar geïnteresseerden commerciële diensten met trekpaarden zoals huifkartochten en boomslepen kunnen vinden. Op de website hetvirtuleleland.be is een boek te vinden over de cultuur van het Belgisch trekpaard.

Redactie Levende Have

Eerder bericht

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier