Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eerste bevestiging van West Nijl virus in Nederland

Ingediend door jinke op 16 september 2020 - 13:52

Een grasmus in Utrecht is de eerste vogel die in Nederland positief is getest op het West Nijl virus. De grasmus is eind augustus gevangen en onderzocht. De besmetting is dankzij het onderzoeksproject One Health opgespoord. Dat heeft het ministerie van LNV bekend gemaakt.

Vogels, paarden en mensen kunnen via muggen besmet raken met het virus. Mensen worden meestal niet ziek. Zo’n 80% krijgt helemaal geen klachten, 20% krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. In uitzonderlijke gevallen kan een infectie leiden tot ernstige neurologische klachten. Bij paarden verloopt een infectie met het westnijlvirus in de meeste gevallen zonder (zichtbare) verschijnselen. Zo’n 20% vertoont milde verschijnselen, zoals gebrek aan eetlust, sloomheid en koorts. Ongeveer 10% van de dieren krijgt ernstige klachten. Voor paarden zijn er vaccins beschikbaar.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Vanaf begin dit jaar zijn er al ruim duizend gezonde wilde vogels getest. Deze grasmus is daarbij de eerste vogel die in Nederland positief getest is voor het West Nijl virus. Dat het virus in ons land circuleert is geen verrassing. In de afgelopen jaren zijn er bij meerdere vogels in ons land antistoffen gevonden. Dat betekent dat ze de infectie hebben doorgemaakt. Omdat het geen trekvogels betrof hebben deze vogels de infectie waarschijnlijk in (de buurt van) Nederland opgelopen.

Redactie Levende Have/Foto Pixabay

Eerder bericht:

Zie ook wiki West Nijl virus
 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier