Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Duiven kunnen goed ''multitasken''

Ingediend door jinke op 28 september 2017 - 14:10

Duiven zijn in tal van opzichten superieur aan de mens. Ze kunnen vliegen, ze zijn vredelievend, supertrouw en loyaal. Niet voor niets zijn ze voor de mens symbool van de liefde. 

Toch is er nog iets dat duiven minstens net zo goed en soms zelfs beter kunnen dan de mens: multitasken. Omdat duiven in sommige situaties heel snel informatie kunnen verwerken, zijn ze heel goed in het veranderen van bezigheden.

Duitse onderzoekers van de universiteit van Bochum deden proeven met twaalf duiven en vijftien mensen. In het ene geval moesten duiven en mensen van het ene op het andere moment stoppen waar ze mee bezig waren en omschakelen naar een andere bezigheid. Dat deden de mensen en de duiven even snel. Maar in het andere geval, waarin de alternatieve bezigheid met enige vertraging werd aangeboden, reageerden de duiven sneller dan de mens.

Volgens de onderzoekers zijn de duiven zo goed in multitasken omdat ze per kubieke millimeter brein zes keer zoveel zenuwcellen hebben als mensen. Het is vooral de geringe afstand tussen de cellen die maakt dat duiven snel kunnen schakelen. Die afstand is bij duiven 50% kleiner dan bij mensen.

“Het betekent dat de structuur van de hersenschors van zoogdieren niet doorslaggevend is voor complexe cognitieve functies, zoals multitasken,” aldus onderzoeker Sara Letzner. 

Redactie Levende Have/Bron: RUB

Wil je iets kopen bij bol.com ?
Klik dan op deze link
daarmee steun je Levende Have

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour