Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Drie schapen in Venhorst en Boekel gedood door wolf

Ingediend door jinke op 05 februari 2020 - 14:08

De drie schapen die op 18 en 19 december zijn gedood in het Brabantse Venhorst en Boekel waren het slachtoffer van een wolf. Dat heeft DNA-onderzoek uitgewezen.

Het was medio december voor het eerst sinds lange tijd dat er weer meldingen kwamen uit Brabant. De laatste melding dateerde van december 2017.
Of dit nu ook betekent dat de wolf zich in Brabant heeft gevestigd, is volgens BIJ12 nog niet te zeggen. "Een wolf kan op doortocht zijn. Het is nu niet bekend of hij definitief in Brabant zit", vertelt een woordvoerder van BIJ12 op de website van Omroep Brabant.

BIJ12 heeft nog altijd diverse vrij recente meldingen uit Drenthe en Friesland in onderzoek.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Op Nu.nl staan de resultaten van Duits onderzoek naar wolvendrollen. Daaruit blijkt dat in slechts 0.3% van de ruim driehonderd drollen restanten van vee zijn gevonden. De wolven eten vooral wild. Restanten van reeën, edelherten en wilde zwijnen komen vaak voor. 

In slechts 0,3 procent van de ruim driehonderd onderzochte wolvendrollen zijn restanten van vee gevonden, blijkt uit recent gepubliceerd Duits onderzoek, meldt de Zoogdiervereniging aan NU.nl. Het overgrote deel van het menu van wolven bestaat uit wild, zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen. Het zijn vooral zwervende wolven die vee doden. Hugh Jansman, wolvenonderzoeker van Wageningen University & Research (WUR), zegt op Nu.nl. "Zwervende wolven zijn op doortrek en eten bovengemiddeld meer vee dan gevestigde wolven".

Redactie Levende Have/Bron: Bij12, Omroep Brabant, Nu.nl

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier